Hrvatska nogometna reprezentacija došla je do prve pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Vatreni su u albanskom Skadru pobijedili Kosovo s velikih 6:0, a junak večeri bio je osporavani Mario Mandžukić.

Iako se cijela hrvatska nogometna javnost slagala kako bi Nikola Kalinić trebao zaigrati od prve minute, Ante Čačić se još jednom odlučio prednost dati napadaču Juventusa i nije pogriješio, jer je Mandžo postigao hat-trick.

Hrvatska je povela već u 6. minuti kada nakon sjajnog proigravanja Kramarića kroz sredinu, Mario Mandžukić rutinski prebacuje loptu preko Ujkanija.

Kosovo je u 18. minuti tražilo jedanaesterac, jer je lopta pogodila Pivarića u ruku, no španjolski sudac Borbalan nije pokazao na bijelu točku.

Šest minuta kasnije Mario Mandžukić pokazuje zašto je još uvijek jedan od najboljih svjetskih napadača. Perišić je ubacio s lijeve strane, a Mandžukić u padu glavom pogađa za 2:0.

U 35. minuti Mandžukić kompletira svoj hat-trick. Ovaj put Vrsaljko je ubacio s desne strane, Super Mario je najviši u skoku i Hrvatska dolazi do velikih 3:0.

No, ovaj uvjerljivi rezultat Hrvatske nije prikazivao pravu sliku na terenu, jer je i Kosovo iz nekoliko velikih prilika moglo doći do pogotka, ali nedostatak kvalitete u napadu ostavio je Subašićevu mrežu netaknutom.

U nastavku su Vatreni primirili igru i bez previše umaranja privodili utakmicu kraju. Izašli su kapetan Ćorluka i trostruki strijelac Mandžukić, a ušli su Mitrović i Kalinić.

Hrvatska je i sa pola snage došla do novog pogotka. Mladi obrambeni igrač Rijeke, Matej Mitrović je nakon ubačaja Brozovića postigao svoj prvi pogodak u nacionalnom dresu (2 nastupa).

U 83. minuti Brozović sjajnom loptom izbacuje Perišića oči u oči s golmanom Kosova, a napadač Intera sjajno obilazi Ujkanija i donosi Hrvatskoj velikih 5:0.

Konačnih 6:0 i točku na 'i' u sudačkoj nadoknadi postavlja Nikola Kalinić.

Preostala dva susreta ove skupine, Turska i Ukrajina su odigrali neriješeno 2:2, dok je Island preokretom u sudačkoj nadoknadi došao do pobjede od 3:2.

Hrvatska je ovom velikom pobjedom skočila na vodeću poziciju Grupe I sa 4 boda, koliko ima i Island. Turska i Ukrajina imaju po dva boda, dok su Finska i Kosovo ostali na jednom bodu.