Ivan Ilečić nekadašnji nogometaš Zagreba već je godinama u poslovnim vodama, a sada je u misiji dovođenja inozemnih investitora u Prvu HNL

Prije nekoliko dana mađarski premijer Viktor Orban s velikim je zadovoljstvom posjetio Osijek uvjeren da će mađarsko ulaganje u tamošnji nogometni klub svima donijeti dobro. Ili je bolje reći da će svi od tog ulaganja - profitirati.

Ako mađarski premijer - a nije baš od jučer na sceni - vidi prostor za zaradu, logično je razmišljati da bi mogli vidjeti i mnogi drugi. Klub iz Prve HNL možeš kupiti doslovno za ‘sitniš’, uložiti u njega 10 ili 15 milijuna eura i već za godinu ili dvije igrati europske utakmice. U bogatijim nogometnim zemljama takav projekt ne bi mogao proći ispod barem 100 milijuna eura ili u onim najvećim ne ispod 500-tinjak milijuna. Naravno da hrvatska priča ima i brojne manjkavosti - siromaštvo, manjak sponzora, gledatelja, skromna TV prava - ali ulozi su doista mizerni, poglavito kada iza njih stoje ozbiljni poslovni ljudi, pišu Sportske Novosti.

Ivan Ilečić nekad je bio igrač Zagreba, a u poslovnom svijetu isprofilirao se kao vlasnik i pokretač dvije tvrtke za analizu i statistiku nogometnih utakmica (IntelStats i ScoutOne), obje sa sjedištem u Londonu. Uglavnom, Ilečić je jedan od onih koji u hrvatskom nogometu vide iznimno plodno tlo za bogate ulagače. Stoga je u nekoliko navrata doveo ozbiljne engleske ulagače koji su zainteresirani za kupnju kluba iz Prve HNL. Ilečić je s njima odradio na desetke sastanaka u zadnjih šest mjeseci, a u utorak ujutro u zagrebačkom Westinu ponovno je sjedio u društvu mogućih investitora.

Ilečić nam kaže kako se radi o investitorima s velikim iskustvom u vođenju klubova, u kojima imaju dugoročnu strategiju razvoja škole nogometa, od koje bi ustvari svaki klub trebao živjeti i graditi svoju poslovnu politiku. Posebno kada pričamo o siromašnim zemljama. A upravo tvrtka Ivana Ilečića ima napredan softverski sustav analize za razvoj mladih igrača i skautiranje. Investitori koje je Ivan Ilečić doveo, kako sam kaže, trenutačno upravljaju fondom iz Londona vrijednim 1,6 milijardi funti, te u svom portfelju imaju klijente koji su već vlasnici nekoliko nogometnih klubova u Europi, kao i pojedinačni dioničari u klubovima Premier League.

- Zahvaljujući uspjesima reprezentacije, a u zadnje vrijeme i Dinama, HNL je u očima zapadnog svijeta prepoznata kao liga u kojoj postoje brojni talenti, ali i kao liga u kojoj ti talenti imaju sjajnu priliku za razvoj. Stoga postoje ljudi koji bi zasukali rukave i počeli ulagati ozbiljan novac te dugoročno raditi na projektu. Naravno da smo svi u Hrvatskoj svjesni koliko svaka strana investicija u HNL-u diže vrijednosti klubova, a onda i lige. Svjedočili smo sjajnom uzletu Rijeke, sada je na tom putu i Osijek, a i u Puli strani vlasnici imaju ozbljne planove - kazao je Ivan Ilečić.

Ilečić, naravno, nije želio otkriti s kojim klubovima pregovaraju bogati Englezi koje je doveo, ali priznao nam je da su u pitanju dva kluba. Kao i da bi se sama realizacija mogla dogoditi na proljeće...

Staniulis želi kupiti Goricu, procjena je da klub vrijedi između 10 i 12 milijuna kuna!

Kako je Izvršni odbor HNK Gorica već donio odluku da klub može ići u privatizaciju, odnosno u pretvorbu u sportsko dioničko društvo, čim to potvrdi i Skupština kluba, nema prepreka da Gintaras Staniulis krene u akciju kupovine dionica. Litavac je već sada ulagač u klub, a upravo je s njime u klub došao i sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Zakon kaže da se vrijednost kluba mjeri po prosjeku prihoda u zadnjih pet godina i imovini koju posjeduje u što nisu uključeni igrači, pa je procjena da HNK Gorica trenutačno vrijedi između 10 i 12 milijuna kuna.

To naravno nije mnogo i može privući i druge ulagače, koji bi bili zainteresirani za vrlo uspješni velikogorički nogometni projekt