Karijerni diplomat u hrvatskom MVEP-u i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskome veleposlanstvu u Srbiji Ivan Sabolić bit će novi hrvatski veleposlanik u BiH, piše u srijedu Dnevni avaz.

Avaz navodi će na toj dužnosti Sabolić kao sedmi veleposlanik u BiH zamijeniti Ivana del Vechija, te zasjesti u "vruću“ veleposlaničku fotelju u Sarajevu, nakon što je Del Vechio opozvan jer je kao jedini veleposlanik neke države članice EU-a bio 9.siječnja u Banjoj Luci na ceremoniji obilježavanja Dana RS koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Imenovanje Ivana Sabolića očekuje se uskoro, u paketu s još nekoliko veleposlanika Hrvatske u svijetu.

Taj list otkriva da je službeni Zagreb već poslao upit Predsjedništvu BiH u vezi s agremanom na imenovanje novoga veleposlanika.

Slanjem karijernog diplomata, smatraju Avaz, Zrinjevac želi Sarajevu poslati poruku da za svoga predstavnika šalje iskusnu osobu, a ne veleposlanika koji je tu privilegiju dobio zbog političkih zasluga.

Sabolićev prethodnik Del Vechio bio je veleposlanik Hrvatske u BiH od 1. listopada 2013. i na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega premijera RH Zorana Milanovića i uz suglasnost tadašnjega predsjednika RH Ive Josipovića, podsjeća Avaz.