Hrvatska i Francuska potpisale su u četvrtak u Zagrebu ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea kojim će obrambena sposobnost hrvatske vojske biti podignuta na mnogo višu razinu.

Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić i Florence Parly u nazočnosti hrvatskoga premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Macrona je službeni dio posjeta počeo razgovorima s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je u izjavi novinarima rekao da je kupnja Rafala "velika stvar u Hrvatskoj, i strateški i financijski. Radujem se tome".

Macron se već na Pantovčaku kratko susreo s pilotima hrvatskog vojnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima.

Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

"Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske i hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je Plenković u srijedu na sjednici vlade.

Već ranije je naglasio da "nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama".

Dva Rafalea kakve će Hrvatska kupiti uzletjela su iz Francuske i nešto kasnije će preletjeti Zagreb.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Rafale se 2007. pokazao u borbi u Afganistanu pa u Libiji, Sahelu i na Bliskom istoku, a 2015. krenule su prve prodaje tih aviona Egiptu, Kataru pa Indiji godinu kasnije.

Hrvatska je druga zemlja Europske unije nakon Grčke koja kupuje Rafale, a francuska ponuda izabrana je u konkurenciji američke (novi F-16 Block 70), švedske (novi JAS 39 Gripen) i izraelske (rabljeni F-16 Barak), prenosi Hina.