Povodom obilježavanja Dana Europe u Kući Europe organizirano je tradicionalno dijeljenje promotivnih materijala i druženje predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Europske investicijske banke sa zainteresiranim građanima, javlja Anadolija.

Danas se u zemljama članicama Europske unije obilježava 69. obljetnica Europske unije (EU) odnosno Schumanove deklaracije, a u okviru događanja u Hrvatskoj se u više gradova održavaju događanja povodom Europskog tjedna.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac poručila je kako danas počinju i Dani otvorenh vrata EU projekata koji će trajati do 19. svibnja, pri čemu će tijekom tih deset dana javnost iz svih djelova Hrvatske imati priliku vidjeti preko 160 europskih projekata koji su prijavljeni u sklopu ove kampanje.

Građani će imati priliku informirati se direktno iz prve ruke od onih koji su uspješno aplicirali za EU fondove te povukli sredstva za svoje projekte, kazala je ministrica.

“Kada govorimo o šest godina članstva treba istaknuti smo 14,4 milijarde kuna (oko 2 milijarde eura) u plusu. Očekujem da ćemo daljnjim zahtjevima za nadoknadu sredstava i isplatu prema Europskoj komisiji, kako se projekti završavaju, biti još i bolji”, poručila je ministrica Žalac.

Predstavnik Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Branko Baričević istaknuo je kako je cilj današnjeg događanja građanima predstaviti aktivnosti koje EK provodi u suradnji s Hrvatskom vladom, odnosno Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova te Europskom investicijskom bankom (EIB).

“Drago nam je da su građani već pokazali velik interes, kao i da se europski novci sve više i sve bolje koriste te da u cijeloj Hrvatskoj postoji velika iskoristivost fondova čija vidljivost možda nije na istom nivou”, kazao je Baričević.

Trodnevno obilježavanje Dana Europe u Hrvatskoj će trajati do subote, kada će biti organizirana završna zabava na Trgu Europe na kojoj će sudjelovati predstavnici zemalja članica EU, odnosno njihova veleposlanstva. Osim u Zagrebu, slične aktivnosti provode se i u drugim hrvatskim gradovima.