Zahvaljujući tehnologiji medicina je dogurala jako daleko i danas se neke komplicirane stvari obavljaju rutinski. Konkretno, napredni uređaji i alati omogućili su operaciju uz minimalna oštećenja i otvaranje pacijenta, a u budućnosti će se takvo što još samo dograđivati. Jedan od noviteta u medicini svakako su operacije robota, koji sve više zamjenjuju liječnike u nekim specijalnim kirurškim zahvatima. Jedan takav robot, naredne će se godine koristiti i u Hrvatskoj, točnije u KBC-u u Zagrebu.

Zahvaljujući Europskim fondovima i dobroj volji nadležnih, osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna koja će biti utrošena na nabavku specijalnog robota koji će obavljati određene operacije. Za postavljenje robota već je osigurana prostorija u bolnici, a trenutno je u tijeku pribava ponuda koji bi osigurali ovaj napredni robotski sustav, piše PCChip.hr.

Prognoze su kako će navedeni robot u funkciju biti pušten u prvim mjesecima sljedeće godine, a moći će ga koristiti liječnici koji djeluju unutar KBC-a, ali i neki drugi vanjski liječnici. Roboti se u medicini najviše koriste za obavljanje operacija tumora u trbuhu i prsnom košu, ali i razne druge ginekološke operacije.

U KBC-u su jasno iznimno zadovoljni što će u svoje redove dobiti ovaj napredni sustav koji će im omogućiti još bolji rad. Uz to što će se ovaj uređaj koristiti za razne operacijske zahvate bilo internih bilo vanjskih liječnika, služit će i obučavanju nekih novih generacija liječnika koji će se trebati služiti takvim uređajima.

Svima je više manje jasno kako budućnost medicine pripada ovakvim naprednim robotskim sustavima i kako će se sve više robotika koristiti kod obavljanja operacija. Iako je cijena uređaja iznimno visoka, vjerujemo kako će uspjeti spasiti što više života i povećati kvalitetu usluge hrvatskog zdravstvenog sustava. Svaki pa i najmanji pomak na bolje u zdravstvenom sustavu veseli, a ovo je definitivno jedan veliki napredak koji će omogućiti novu razinu operiranja pacijenata.