HDZ i Domovinski pokret dogovorili su formiranje nove parlamentarne većine u Hrvatskoj, a prema navodima glasnogovornika vlade Marka Milića, dogovorena je i struktura buduće Vlade.

Glasnogovornik Vlade  nakon sastanka Domovinskog pokreta i HDZ-a poslao je priopćenje u kojem ističe da su te dvije stranke na sastanku pregovaračkih timova postigli ''suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade''.

Plenković sastavlja Vladu

''Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost. Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković'', navodi se u priopćenju.

Od izbora na kojima je HDZ odnio relativnu pobjedu, osvojivši 61 mandat, prošla su tri tjedna. Izgledno je da u sastavljanju većine i u budućoj vladi neće biti SDSS-a, što je bio jedan od zahtjeva Domovinskog pokreta, koji je ključna stranka za sastavljanje HDZ-ove većine.

"Mi smo iznijeli svoja programska načela, druga strana svoja, otprilike su nam oko 70-80 posto podudarne neke stvari, dogovorili smo puno toga, ali nastavljamo dogovore", kazao je nakon jučerašnjeg sastanka Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a.

Iako je čelnik Ivan Penava jučer potvrdio kako se pregovori s njihove strane vode, između ostalog, i oko četiri ministarstva, Radić, a ni Marko Milić u ime HDZ-a nisu htjeli o tome još govoriti.

Ministar bez plaće

"S naše strane su došle sugestije da predstavnici DP-a daju prijedloge onih resora i tematskih područja za koje misle da temeljem svog programa i svojih kadrova mogu dati doprinos funkcioniranju buduće Vlade. Naravno, postoje i ministarska i državnotajnička razina, to sve trebamo još malo raspraviti", rekao je Milić, ali nije htio otkriti koje su to resore zatražili s druge strane pregovaračkog stola.

"To ćete, vjerujem, čuti sutra (danas). Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo tijekom sutrašnjeg (današnjeg) dana postići suglasje u potpunosti oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade", dodao je.

Radić je za 24sata potvrdio kako on planira biti jedan od ministara iz redova DP-a, a spreman je, kaže, taj posao raditi bez plaće. No, postavlja uvjet HDZ-u za povećanjem plaća dužnosnika - ministara, državnih tajnika, premijera...

Tijekom jučerašnjeg dana su s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem sjeli i zastupnici Kluba nacionalnih manjina, a sastanak je rezultirao zaključkom da će mu nekoliko njih dati potpise kao mandataru za sastavljanje Vlade. Javno nisu precizirali koliko njih će dati svoje potpise niti tko točno, osim da tri zastupnika SDSS-a sigurno neće, s obzirom na to da ih DP ne želi ni u kakvoj priči oko formiranja Vlade i vladajuće većine.

Zna se da će Plenković, kada dođe vrijeme za prikupljanje potpisa, dobiti onaj Roberta Jankovicsa, predstavnika mađarske manjine, a i Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, najavio je da će mu dati podršku kao mandataru.

Neslužbeno je objavljeno da će tri do četiri 'manjinca' dati potpis kojim Plenković može krenuti u formiranje svoje treće Vlade.