"Slijedom nedavnih događanja poduzimamo korake kako bismo zaštitili javno zdravlje.

Privremeno povlačimo jednu seriju Coca-Cola Original Taste 500ml u plastičnoj ambalaži (PET) s tržišta prema Usmenom rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske, serija proizvoda Coca-Coca Original Taste, gaziranog bezalkoholnog pića, 500 ml PET proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024.

Iako naša interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također smo donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. (s rokom trajanja do veljače 2024.) i 22. lipnja 2023. (s rokom trajanja do ožujka 2024.).

Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače", objavila je Coca-Cola.

Pacijenti zaprimljeni u zagrebačke i varaždinsku bolnicu s blažim ozljedama

Pacijenti koji su zaprimljeni u varaždinsku i zagrebačke bolnice nakon konzumacije gaziranih pića imaju blaže ozljede te ih je većina puštena kući, doznaje se u tim zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak potvrdio je u srijedu medijima kako se u utorak, nešto poslije 20 sati, na objedinjeni hitni bolnički prijem javio pacijent koji je se žalio na smetnje i pečenje u grlu i ždrijelu.

- Pacijent je spomenuo da je popio gaziranu vodu na putu iz Zagreba prema Varaždinu. Nakon obrade liječnika utvrđeno je da se radi o lakšim oštećenjima sluznice grla i usne šupljine te je nakon dijagnostičkih pretraga pušten kući, izjavio je Poljak. Dodao je da je Opća bolnica Varaždin slučaj prijavila MUP-u kao sumnju na ozljedu kemijskim reagensima.

Naime, muškarac je, prema riječima Poljaka, napomenuo da je popio Coca-Colinu gaziranu vodu Romerquelle. koja se povezuje sa slučajem trovanja u Rijeci, ali nije dao podatak gdje je vodu kupio.

Muškarac ima 50 godina, s područja je Varaždinske županije, a radi se o čovjeku koji je u prijevozništvu i putovao je iz Zagreba prema Varaždinu.

- U svakodnevnom smo kontaktu s ministrom i s Ministarstvom zdravstva. Apeliramo na sve građane Varaždinske županije da se pridržavaju uputa i smjernica koje daju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu i da se ne stvara panika među ljudima, zaključio je Poljak.

Davor Vagić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra "Sestre milosrdnice", rekao je da pacijent kojeg su zaprimili nema patološkog nalaza, već je riječ o blagoj upali grla.

- Kolege nisu ništa više našli. Pacijent je poslan na kućno liječenje, nemamo niti jednog hospitaliziranog pacijenta, kratko je poručio u izjavi za Hinu.

Ako imate nalaz koji nije patološki u nekom jačem dijelu ne može se, napominje, reći da li je povezano s konzumacijom gaziranog pića.

Stanje hospitaliziranog bolesnika u KBC-u Rijeka trenutno je i dalje stabilno, a novih slučajeva do sada nismo zabilježili, rekli su Hini.

Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC Zagreb rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano šest pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari, a kod dva su potvrđene promjene.

Kod troje su isključene bilo kakve promjene povezane s time, dok se jedna osoba još obrađuje.

Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama sluznice, korozivnim ozljedama ili erozivnim promjenama sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, rekao je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

U 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti

Neslužbeno, gotovi su rezultati istrage HZZZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti. Uskoro bi se trebao obratiti i ministar zdavstva Vili Beroš, javila je Ruža Ištuk koja se nalazi ispred KBC-a Zagreb.

Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Zagreb, rekao je za Vijesti HTV-a kako je jučer razmatrano 6 pacijenata s mogućim posljedicama uzimanja korozivnih tvari, a kod dvije su potvrđene promjene, kod troje su isključene bilo kakve promjene koje su povezane s time, a jedna osoba se obrađuje.

- Konzumirali su gazirana pića, a riječ je o ozljedama izazvanim korozivnim sredstvima koja su izazvale erozivne promjene sluznice, srećom u blažem obliku kod oba pacijenta. Riječ je uglavnom o mlađim osobama, objasnio je.

Poručio je da se simptomi pojavljuju odmah ili s malom odgodom.

- Nemojte piti, svi koji su pili već su dobili simptome.