Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva, neovisno o tome je li ga odobrila Europska agencije za lijekove (EMA), od četvrtak će moći prelaziti i hrvatsku granicu, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Granicu će bez predočenja negativnog PCR testa moći prijeći svi s potvrdom o cijepljenju, neovisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer, Modernino ili, primjerice, cjepivo Sputnjik ili kinesko, koja nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

Ipak, doznaje zagrebački list, odluka će biti podložna promjenama ako se Europska unija postavi drukčije prema cjepivima koja nisu odobrena na Starom kontinentu. Također, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni stožer, uvrstit će se i mogućnost prelaska granice uz predočenje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA.

Granicu će bez karantene moći prijeći i osobe koje su preboljele koronavirus prije najviše šest mjeseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Djeca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.