Hrvatska – Danska 26:38 (15:17)

KAIRO Cairo stadium. Bez gledatelja. Suci: Lopez i Ramirez (Španjolska).

HRVATSKA: Pešić (9), Šego (1); Marić 6, Duvnjak 1, Horvat 2, Kević, Karačić 5, Štrlek, Čupić 3 (2), Musa, Mamić, Šebetić 1, Brozović, Mandić, Jaganjac 2, Martinović 3. Izbornik Lino Červar.

DANSKA: N. Landin (6), Möller 1 (9); M. Landin, Jacobsen 8 (6), Zachariasen 2, Saugstrup 5, Möllgaard, Mensah 3, Olsen, J. Hansen 2, Andersson 2, Nielsen 6, Holm 6, Gidsel, Hald Jensen, Christiansen 3. Izbornik Nikolaj Jakobsen

SEDMERCI: Hrvatska 3 (2), Danska 6 (6), ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Mamić 20, Mandić 30, Brozović 46), Danska 4 minute (Möllgaard 21, 30, Andersson 28). IGRAČ UTAKMICE: Magnus Saugsturp

---------------------------------------------------------

Završila je egipatska muka Hrvatske, najtežim porazom na Svjetskim prvenstvima u povijesti. Nema se tu puno što reći, jer ništa nismo ni pokazali da bismo zaslužili prolaz u četvrtfinale. Puno najavljivali, nismo pokazali ništa, ista momčad nije bila ni sjena one od lani u Austriji i Švedskoj. Upisali smo najteži poraz u povijesti na SP, jer dosad smo najveći minus imali iz Kumamota '97 protiv Rusa (20:31).

Da smo dobili Argentinu već bismo prije utakmice s Dancima bili u četvrtfinalu. Ali, zašto bi bilo jednostavno, kada može biti komplicirano, pa smo se veselili pobjedi Katara, nervirali zbog nevjerojatno ludog Sassija koji je pucao u gol umjesto u publiku i na kraju nam je srce stalo prije nego je Abidi zaustavio šut Pizzara.

Sve što nismo zaslužili se otvorilo, a sve drugo se moralo zaslužiti protiv Danaca koji su istrčali bez Mikkela Hansena i Lasse Svana, dvojice članova udarne postave. Kod nas su izletjeli Šarac i Šipić, ušli Brozović i Kević. I trebalo je pobijediti za prolaz. Zanimljivo je bilo da je nas dalje vodila pobjeda, da bi s egalom nas i Danaca dalje išla Argentina, a s našim porazom Katar. Totalno uzbudljivo na kraju. Dancima nije utakmica značila ništa rezultatski, davno su osigurali broj 1 i već se lagano spremaju za obračun s domaćinom Egiptom u četvrtfinalu.

Počeli smo u 6-0 sa Mandićem nakon dugo vremena, što je naravno dalo agresivnost. Marić je igrao napad, Musa obranu. Napadački je poluvrijeme kada je riječ o golovima iz igre završilo 14:14, no Danci su uz dva penala više imali i dva gola prednosti. Igrali smo suvislo za razliku od dosadašnjih utakmica na turniru. Najviše nas je mučio Niklas Landin koji je lagano skidao vanjske šuteve, dok Martinović nije uskočio i nagurao Jakobsena da padne na Landinovu nogu, pa je sjajni vratar Kiela morao van i prepustiti gol Mölleru.

Puno smo golova zabili u prvom dijelu, čim smo igrali okomito bilo je dobro, čim smo beskrajno križali i igrali paralelno sa zonom nije bilo ništa. Danci su zatvarali Marića, ali on je sjajno otvarao naše prilike, a najhrabriji od svih bio je Ivan Martinović. Dobro je bilo vidjeti agresivnijeg Karačića. Moralo se na glavu, jer protiv Danaca drugačije ne ide. Jako dobra stvar u prvom dijelu bila je disciplina, nismo gubili lopte i Danci su bili prisiljeni na igru 6 na 6, što je protiv njih uvijek plus.

Danska vanjska linija nije bila visoka, ali je bila izuzetno agresivna, posebno Holm iz Berlina koji se stalno zabijao i otvarao prilike koje su u serijama koristili Mensah, pa Oris Nielsen na desnom vanjskom. Reklo bi se da je to bila danska rutina, da su čekali naše greške da to podebljaju, no na sreću mi smo igrali dobro i držali se. Na poluvremenu -2 nije zvučalo savršeno, ali kao nada da možemo do pobjede ipak da. Išlo nam je u prilog što je prvi danski obrambeni igrač Möllgaard već u prvom dijelu imao dva isključenja, pa se na njega u nastavku očekivao pritisak.

Bolje su drugi dio otvorili Danci iz jednostavnog razloga, jer smo se počeli gurati na crtu, a oni su jednostavno dočekali greške i drugi dio otvorili sa 3:0, poveli pet razlike, nakon čega je Červar zvao time-out. No, Danci su dočekali ono što u prvom nisu. Brzu igru, naše greške, kontre i sa 6:0 zaključili utakmicu, dok je nama za prvi gol u nastavku trebalo osam minuta. Pokušao je Červar sa Štrlekom, Šegom i Jaganjcem, ali bili smo pet brzina iza Danaca. Nije tu bilo pomoći. U 42. minuti Zachariasen je zabio za plus 10 (27:17).

U tom trenutku Jaganjac na desnog vanjskog, Kević na sredinu, Brozović na crtu, Pešić se vraća na gol, jer Šegi koji je počeo u nastavku nije išlo. Opušteno, reklo bi se, a Danci su sve nemilosrdno kažnjavali. Onda smo im dali malo i prazan gol, jer smo igrali naših 'odličnih' 7 na 6, pa se sve to pretvorilo u utakmicu na kojoj smo nažalost više sličili na Kongo, nego na pravu Hrvatsku, piše Jutarnji list.