Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u nedjelju da je zapovjedio 'dizanje' Hrvatske vojske koja će pomoći Zagrebu kojeg su rano jutros pogodila dva snažna potresa.

- Svi su u pogonu, dao sam zapovijed da se digne Hrvatska vojska, za koji sat vremena bit ćemo na raspolaganju pružiti pomoć Zagreb - rekao je ulazeći na sastanak državnog vrha, prenosi Hrvatski radio.

Samo nekoliko minuta nakon Krstičevićevih riječi na Trgu banu Jelačića stigli su prvi pripadnici inženjerske pukovnije Karlovac koji će pomoći u raščišćavanju centra Zagreba.

Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti angažirana je u pružanju pomoći Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je:

- Angažirali smo Hrvatsku vojsku i sve nadležne službe grada Zagreba da pomognu u raščišćavanju. Ovo je bio najveći potres u proteklih 140 godina".
 

Pripadnici Zapovjedništva za potporu pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", kako bi se stanje što prije normaliziralo.

Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi upravo je izišlo na teren u centar grada Zagreba te će pomoći u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića Ilicom do zapadnog dijela grada.

Zbog snažnih potresa koji su uzdrmali hrvatsku metropolu, jutros je sazvan je hitan sastanak državnog vrha, predsjednika države. Vlade, Sabora, te nadležnih službi, piše Jutarnji.hr