Hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju je izvijestilo da se zbog pandemije u toj sjevernoameričkoj državi neće moći održati glasanje na hrvatskim parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja ove godine. 

Veleposlanstvo je izvijestilo „sve hrvatske državljane i glasače“ da je u svjetlu trenutne pandemije koronavirusa i uvedenih mjera kanadska vlada poručila kako ne može odobriti postavljanje birališnih mjesta za nadolazeće parlamentarne izbore u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi, kao ni u generalnom konzulatu u Mississaugi, gradu pored Toronta. 

Veleposlanstvo ističe kako je za održavanje inozemnih izbora u bilo kojoj državi u svijetu, uključujući Kanadu, potrebna dozvola zemlje domaćina te da u toj sjevernoameričkoj državi to trenutno nije moguće. 

Dodaje se kako kanadska vlada na svom teritoriju u ovom trenutku ne odobrava izbore nijednoj državi. 

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u Kanadi je zabilježeno više od 96 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, sa 7,8 tisuća preminulih.

Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.