Klub zastupnika Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Doma neće prihvatiti predložene izmjene federalnog zakona o reviziji korištenja braniteljskih prava ako ne bude prihvaćen i amandman koji je predložio taj klub.

Amandmanom zastupnici Hrvati predlažu da županijski sudovi mogu umjesto Vrhovnog suda FBiH rješavati sporove pokrenute od nezadovoljnih dosadašnjih korisnika braniteljskih prava, koji su u međuvremenu izgubili ta prava na osnovu procesa revizije, javlja Fena

Ako amandman bude danas odbijen u Domu naroda, Klub Hrvata će naknadno razmotriti i eventualno pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, kazao je novinarima predsjedavajući tog kluba Tomislav Martinović.

Kao jedan od razloga za predloženo prenošenje nadležnosti na županijske sudove u rješavanju navedenih predmeta, Martinović navodi potrebno ubrzavanje postupaka jer je Vrhovni sud prekapacitiran, kako on ističe. Nadležnost županijskih sudskih instanci ne treba dovoditi u pitanje jer je i njihove kadrove, kao i Vrhovnog suda, odobrila ista instanca - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, kaže također Martinović.

Predsjedavajući zastupničkog kluba Bošnjaka Oman Ćatić novinarima je rekao kako podržava izmjene zakona, predložene iz Federalne vlade, kao i kako treba zamoliti Vrhovni sud da angažira što više djelatnika u rješavanju ovih sporova.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je naveo kako još 2.100 ovih predmeta čeka sudski epilog.

- Vlada Federacije BiH je do današnje sjednice Doma naroda ostala pri stavu da ne prihvaća amandman Kluba Hrvata - rekao je uoči sjednice ministar Bukvarević. 

Puni naziv akta koji je Vlada uputila u proceduru je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Prema obrazloženju, u njemu su poštovane ranije donešene presude Ustavnog suda FBiH.

Prema dogovoru na današnjoj sjednici Doma naroda, zastupnici će se izjašnjavati o ovom aktu, kao i o svim drugim, brojnim tačkama dnevnog reda, tek po okončanju rasprave o svakoj od tačaka.