Treći val pandemije bukti u Europi i svijetu. Brojne europske zemlje, ali i zemlje u našem susjedstvu odlučile su se na daljnje zatvaranje te apeliraju na svoje građane da ne putuju. Dominaciju je preuzeo britanski soj koji se brže širi. I u Hrvatskoj se epidemiološka situacija pogoršava. Bolnice se pune velikom brzinom, a sve je više ljudi na intenzivnoj s teškom kliničkom slikom. Stručnjaci upozoravaju građane da se drže mjera, održavaju distancu i izbjegavaju veća okupljanja.

Bliži nam se Uskrs, a hrvatski građani koji žive i rade u inozemstvu krenut će put domovine. Zasad Stožer civilne zaštite neće uvoditi nikakva dodatna ograničenja poput zabrane kretanja iz županije u županiju. Kako iz Stožera uvijek napominju, situacija se prati na dnevnoj bazi, pa ništa za sada nije sigurno. Podsjetimo da je ministar Davor Božinović na konferenciji za medije kazao da će se nove mjere donijeti početkom travnja, pa sredinom travnja, a napomenuo je da sve ovisi o nama kakve će one biti i hoće li se ići na restriktivnija rješenja.  

No, svi oni koji će za Uskrs u Hrvatsku trebali bi znati neke važne informacije u vezi s ulaskom u zemlju. Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a ta odluka primjenjuje se do 31. ožujka 2021. godine. Kako sada stvari stoje, ona će se vjerojatno produljiti.

Brojni građani i oni koji putuju izvan Hrvatske i oni koji putuju u Hrvatsku i dalje su zbunjeni. Pogotovo je puno upita oko ulaska u Hrvatsku.

Obavezno provjeravati službene stranice pojedinih zemalja

Razgovarali smo s jednim mladićem iz Daruvara koji radi u Njemačkoj. Naime, on kaže da prije dolaska u Hrvatsku prati objave našeg Stožera te zove brojeve kako bi došao do točne informacije, a kada se vraća u Njemačku prati podatke Instituta Robert Koch.  

“Prije deset dana bio sam u Hrvatskoj, na granici sam morao imati negativan test jer ne dolazim tako često i ne spadam u kategorije na koje se ne odnose ta pravila. Nikada nisam imao problema pri dolasku kući. Nazovem i sve mi objasne prije dolaska. Ako nemaš PCR test, ideš u samoizolaciju. Kada sam se vraćao u Njemačku iz Hrvatske, ovoga puta nisam morao na deset dana u samoizolaciju jer je moja županija bila u zelenoj zoni”, dodao je mladić iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kaže da je najbolje da se prije puta kontaktiraju brojevi u Hrvatskoj i dozna se informacija, a kada putujete natrag u državu u kojoj živite ili radite, dobro je pratiti odluke na službenim strancima te države.  Tko mora predočiti PCR test za ulazak u Hrvatsku, a tko je iznimka, što je s ulaskom iz trećih zemalja, ali i što se traži za ulazak u druge države – pročitajte u nastavku.

1. Putnici koji putuju u Hrvatsku iz jedne od država članica  EU/EGP (bez obzira na državljanstvo)

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutačno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19 (ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije) ako ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Ako su prethodno navedene osobe do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju od njih neće zahtijevati negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, kao ni boravak u samoizolaciji.

Svi ostali putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutačno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Grafički prikaz država prema bojama sukladno riziku od bolesti COVID-19 moguće je naći na web stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Vitez.info