Hrvatska agencija za lijekove HALMED obavijestila je korisnike da se povlači lijek Propranolol Sandoz, 40 mg tablete. Lijek se povlači zbog povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji, priopćeno je.

Povlačenje se provodi do razine ljekarni, a povlače se serije JP6751, JP6753, JT3270, KB6855 i LA8105 tog lijeka. U HALDMED-u napominju da su dostupne i druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću te trenutačno ne postoji rizik za one koji uzimaju taj lijek.

Iz HALMED-a je stigla obavijest i da se iz administrativnih razloga povlači serija lijeka Tramadol Mibe 100 mg tablete s produljenim oslobađanjem, prenosi Dnevnik.hr.

Povlače se serije A4G007 i A4G006 tog lijeka, a povlačenje se ne odnosi na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju, ističu.

Serije lijeka povlače se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (NN br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

HALMED napominje kako su na tržištu u RH dostupni i drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s trenutačnom terapijom.