Austrija se sa 65% cijepljenih građana definitivno ne nalazi na dnu svjetske ljestvice procijepljenosti, no ipak je prva država koja je uvela rigorozne mjere za necijepljene.

Lockdown za necijepljene mnogim je austrijskim građanima uvelike zakomplicirao život. Od jučer ne smiju nigdje osim u trgovinu koja prodaje osnovne životne potrepštine. Osim nabave namirnica, mogu posjetiti liječnika, otići u ljekarnu ili na posao, a posebno dopuštenje za kretanje ulicama mogu dobiti i ako skrbe o nekoj starijoj ili nemoćnoj osobi. U svim ostalim slučajevima osuđeni su na boravak u svojim domovima.

Kako izgleda život pod najstrožom mjerom na svijetu? O tome je RTL pričao s par Hrvata, od njih otprilike 140 tisuća koji trenutno žive u toj zemlji.

"Od kada je to počelo, čujemo da se podijelilo dosta kazni. Kršitelji tog zakona, koji nisu cijepljeni i otišli su u kafić ili negdje drugdje, dobili su kazne. Vi bez razloga ne smijete ići u šetnju ili zalutati u drugom dijelu grada. Zabranjeno vam je kretanje", priča Siniša Špoljarić koji u Austriji živi već dugi niz godina.

"Više se širi nervoza nego što je rigorozna situacija na terenu"

Unatoč strogim zabranama, na cijepljenje, kaže, još nije pomislio jer smatra kako postoji mnogo nerazjašnjenih okolnosti. Uz to naglašava kako nije "antivakser" te da inače vjeruje u medicinu.

"Ja sam se i do sada tri puta tjedno testirao, ponedjeljkom, srijedom i petkom. To mi je već prešlo u normalu, idemo se testirati i to je to. Smatram da na ljude najveći pritisak rade vijesti i više se širi nervoza nego što oni sad trenutno stvarno postupaju i sjede u policijskim autima na ulicama", objašnjava Siniša koji smatra da u ovom trenutku situacija na terenu nije toliko rigorozna koliko se smatra.

Tanja, Hrvatica koja se također već udomaćila u Austriji, objašnjava za RTL da na njoj ovaj novi lockdown nije učinio preveliku razliku u životu jer su i do prije par dana "necijepljeni već bili izbačeni iz gotovo svega."

"Do neki dan je još samo ulazak u muzeje bio dopušten, a sada više nije. Po meni je najkritičnija i najupitnija razlika zabrana ulaska u trgovine. Na posao se i dalje ide, briga o kućanstvu je i dalje tu, kvarova i dalje ima, u javni prijevoz gdje su svi natrpani se smije, a u trgovinu ne", kaže nam Tanja.

Kaže da to sve smatra narušavanjem kvalitete života bez opravdanog razloga.

"Osjećam se kao kriminalac zbog pomisli da bih otišla u trgovinu s alatima ili hobby materijalima, u kojima se tako i tako nose FFP maske. Ili to što ne znam smijem li odvesti bicikl na popravak, a to bi mi omogućilo izbjegavanje javnog prijevoza što zapravo doprinosi smanjivanju kontakata", smatra Tanja.

Profesorica: Gužve su na cijepljenju

No, onima koji su cijepljeni cijela stvar djeluje prenapuhano.

"Ovo nije baš lockdown kakav je bio prošle godine, nego djelomični. Necijepljeni ne smiju na velika okupljanja kao što su koncerti, svadbe i rođendanska okupljanja na kojima je više od 25 osoba i slično. Svaka 2 dana moraju napraviti PCR test i nositi FFP2 masku. Kod nas je na poslu još uvijek valjan 3G Nachweis (testiran, preboljen ili cijepljen), ali uskoro bude 2G (preboljen ili cijepljen). Ako hoćeš ići u restoran jesti, moraš imati PCR test iako si cijepljen", rekla je Iris Bel, profesorica koja od nedavno živi u Beču, i dodaje kako su na svim punktovima za cijepljenje trenutno ogromne gužve.