Američko tužiteljstvo objavilo je da je Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010. Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, što je izniman udarac na aktivizam kojem su se posvetili Australac i njegovi suradnici.

Upravo zato svjedočimo tolikom gnjevu sa svih strana i od strane raznih u javnosti istaknutih osoba. Već je poznato koliko je šokirana ostala Pamela Anderson nakon što je saznala za uhićenje svog prijatelja. Ali nije jedina, niti je jedina javna osoba koja je posjećivala Assangea dok se nalazio u veleposlanstvu Ekvadora smještenom u Londonu, prenosi RTL.

Naime, osim nje, u posjete su mu od 2012., koliko je boravio u veleposlanstvu, posjećivali su ga Yanis Varofuakis, Lady Gaga, Paul Manafort, Michael Moore, Vivienne Westwood, ali i jedan Hrvat - filozof Srećko Horvat.

"Posjetio sam Juliana Assangea, u dobrom je raspoloženju i spreman za borbu. Ali, sad treba našu podršku više nego ikad jer izručenje SAD-u nije neka vrste zavjere već realna prijetnja", napisao je na svom Twitteru Horvat u studenom prošle godine dok je na dan uhićenja napisao sljedeće:

"Ovo je tužan dan za demokraciju na tzv. Zapadu. Assangea će strpati u zatvor Guantanamo tipa samo zato jer je izdavač."
 


Inače, Srećko Horvat rođen je 1983. u Osijeku i objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika, od kojih je jedna od značajnijih ona iz 2014. pod nazivom "Što Europa želi", a na njoj je radio sa Slavojem Žižekom. Uz to, redovito objavljuje tekstove na Guardianu, New York Timesu i Al Jazeeri.