Mladen Drijenčić kaže da "živi košarku". Tu frazu treneri često koriste kako bi naglasili svoj (veliki) angažman oko sporta kojim se bave. Ali u slučaju trenera EWE Basketsa iz Oldenburga, novog osvajača Njemačkoga košarkaškog kupa, treba je shvatiti doslovce.

Jer samo zahvaljujući košarci ovaj je 49-godišnjak danas u Njemačkoj. Da nije bilo košarke, prije 16 godina bi morao napustiti Saveznu Republiku. Nakon iznenađujućeg, neki kažu čak i senzacionalnog trijumfa u finalu Kupa (i pobjede Oldenburga od 72:70 protiv izrazitog favorita Bamberga) u vlastitoj dvorani i šira njemačka sportska javnost ima priliku konačno upoznati osobnu priču Mladena Drijenčića, piše Deutsche Welle

1994. godine Drijenčić ("pripadnik hrvatske manjine", kako ga naziva agencija DPA) s obitelji je pobjegao od rata iz rodne Bosne i Hercegovine. U Njemačkoj se najprije skrasio u Krefeldu (u blizini Düsseldorfa), gdje je radio kao strojarski tehničar. Četiri godine kasnije dogodila se drama koja je svoj pozitivni vrhunac dosegla ovog vikenda - osvajanjem Njemačkoga košarkaškog kupa.

Drijenčiću je naime prijetio izgon iz Njemačke. Bez radne vize on nije smio ostati u zemlji. Ali, dobio je radno mjesto glavnog košarkaškog trenera, a time stekao i uvjete za vizu. U Krefeldu ga nazivaju "Mr. Basketball". "U to doba ovo nije bila košarkaška zemlja, jedva da je bilo radnih mjesta na tom području", prisjeća će Drijenčić. "Moj razvoj, moj život u Njemačkoj je poput sna."

San i java u Drijenčićevom životu očito se često znaju dotaknuti. I njegova karijera u posljednje vrijeme više nalikuje scenariju kakvoga kičastog holivudskog filma nego sportskom svijetu. Nakon loših rezultata u ovoj sezoni, košarkaški klub Oldenburg u martu je uručio otkaz dotadašnjem treneru Sebastianu Machowskom. Na njegovo je mjesto sjeo Drijenčić. Prije toga je on trenirao drugu momčad Oldenburga. "I to pred 200, 300 gledatelja."

Promjena trenera uvijek donosi ekstremno puno energije, Mladen se zna nositi s time", prokomentirao je njemački reprezentativac Philipp Neumann pozitivni efekt na čelu kluba. "Totalno smo promijenili sistem igre, očito sad sve bolje funkcionira."

Strast prema sportu

Strast prema sportu duboko se "ukorijenila" u obitelji Drijenčićevih. U BiH je jedan dio njegove obitelji s nervozom pratio finale Njemačkoga kupa na drugom programu njemačke televizije ZDF. Njegov stariji sin je košarkaš, na dan odigravanja finala on je branio boje za Oldenburgov podmladak u Berlinu. Drijenčićeva kćer je također aktivna na parketu, a "moj trogodišnjak zna imena svih igrača", ističe trener Oldenburga s ponosnom.

Toliko angažmana nije ostavilo hladnima ni šefove Drijenčićevog kluba. Nakon uzbudljivog finalnog kup-meča, direktor Oldenburg Basketsa Hermann Schüller svom je treneru odmah obećao ugovor i za sljedeću sezonu. "Trener je dodirnuo srce i dušu momčadi, i probudio strast koja je potrebna za ovaj sport", dodao je Schüller.

Veliki je to uspjeh za čovjeka koji je na klupu Oldenburga zapravo sjeo sa statusom "prijelaznog rješenja". "To je stvarno nevjerojatno, nakon samo tri tjedna se preporučiti za sljedeći posao, to je veliko priznanje", kazao je sadašnji i budući trener EWE-a. Oldenburg s Drijenčićem ima velike planove. Prvak Njemačke iz 2009. godine (Kup je drugi veliki trofej u povijesti kluba) trebao bi, nakon ne pretjerano dobre sezone, ipak odigrati važnu ulogu i u doigravanju BBL-a (Njemačke košarkaške savezne lige). "Što su razlozi uspjeha? Koliko vremena imamo za odgovor", našalio se 49-godišnjak nakon trijumfa u Kupu a potom dodao: "Bili smo puni emocija. Vjerovali smo u sebe. I to je to." Nevjerojatna priča Mladena Drijenčića ni izbliza nije okončana.