Ugledni hrvatski povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a koji za Fenix piše povijesne feljtone, dr. sc. Ante Nazor komentirao je postupak predsjednika Zorana Milanovića koji je otišao iz Okučana, sa svečanosti obilježavanja 25. obljetnice operacije Bljesak.

Gostujući jutros u HRT-ovoj emisiji “Bljesak – 25. obljetnica” dr. Nazor je kazao kako je šokiran i razočaran.

– Milanović je svojim odlaskom iz Okučana zasjenio obilježavanje operacije Bljesak. Šokiran sam i razočaran. Do sada je amblem HOS-a bio nazočan na svim obilježavanjima, na svim mjestima gdje su pripadnici HOS-a branili i oslobađali Hrvatsku. Zastava HOS-a bila je Vukovarskoj koloni, u Škabrnji, na Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluju… Tako će i ostati dok je Hrvatske Ako ćemo se sramiti znakovlja pod kojim su ginuli Hrvati koji su branili Hrvatsku, onda ni ta država nema budućnost. Govorim, naravno o amblemu HOS-a, jedne od postrojba koja je branila Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Na području Okučana vodile su se presudne bitke za opstojnost Hrvatske. Tu je spriječen prodor Banjalučkog korpusa na putu prema Virovitici s ciljem da presiječe Hrvatsku, na tom području su 1991. pale velike žrtve. Imao tu veliki broj spomenika, imamo Spomen području Trokut na kojem su se vodile teške bitke. Tu se nalazi i Spomen ploča pripadnicima HOS-a i svim drugim braniteljima koji su 1991. branili, a 1995. oslobađali Hrvatsku.

Država koja počne bacati simbole i spomen ploče ljudima koji su ju branili i oslobodili nema budućnosti. Moram reći da sam šokiran ovim ponašanjem – rekao je dr. Ante Nazor.

Ivan Hrstić: Milanović ne bi ni trebao dolaziti na ovakva događanja

Novinar i kolumnist Večernjeg lista Ivan Hrstić je na svom Facebook profilu komentirao odlazak Milanovića iz Okučana, te mu poručio ako će praviti razliku među braniteljima, ne bi ni trebao dolaziti na ovakva događanja.

“Milanović se sjajno namjestio da mu Plenković i Jandroković istovremeno zalijepe bananu. Incident je očito izveo s predumišljajem, vjerojatno je zato i tražio da državni vrh položi zajednički vijenac.

Plenković, srećom, zna da bi mu to bilo političko samoubojstvo: “Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a… Razlika koju radimo na ovom mjestu nije dobra, dakle ovo što je predsjednik napravio, jer došli smo odati počast poginulima. Odajemo poštovanje poginulim braniteljima.”

Ako vrhovni zapovjednik želi praviti razliku među braniteljima, možda ne bi trebao na ovakva događanja ni dolaziti”, napisao je Hrstić.

Fenix-magazin/MD