Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskog dana nepušenja.

U staroameričkim kulturama pušenje je imalo obredno značenje, a prvi pisani podaci o pušenju potječu iz 1492. godine i dnevničkih zapisa Kristofora Kolumba. Od Europljana prvi su s uzgojem duhana u prekomorskim kolonijama započeli Španjolci, a u Europu ga uvoze pod imenom „tobacco“. Danas je poznato da je pušenje, ne samo aktivno već i pasivno, opasno za zdravlje ljudi posebno djece.

Godine 1987. Svjetska zdravstvena organizacija potaknula je obilježavanje Svjetskog dana nepušenja 31. svibnja s ciljem podizanja svijesti o štetnosti pušenja. U mnogim zemljama posebnu ulogu imaju programi i škole nepušenja koje se organiziraju kako bi se pomoglo polaznicima da prestanu pušiti, spriječile bolesti i podigla kvaliteta života. Uspješnost programa temelji se na stupnju ovisnosti i motivaciji za prestanak pušenja, a tijekom odvikavanja jako je važna podrška obitelji i cijele zajednice.

Autorica likovnog rješenja poštanske marke je Tamara Herceg, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

HP Mostar