Vezano za novonastalu situaciju u kojoj su se našli naši korisnici usluga, koji koriste poštanske kanale za narudžbe preko interneta, ostajemo i dalje pri inicijativi za izmjenu vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja ne podliježe carinskom postupku, vrijednosti do 200,00 KM, a  koju smo pokrenuli s druga dva javna poštanska operatora (BH Pošta i Poste Srpske).

S obzirom da postoji jedinstven stav oko ove problematike od strane tri javna poštanska operatora BiH, dva nadležna entitetska ministarstva te državnog Ministarstva prometa i komunikacija BiH, smatramo da će to bit dovoljno da Uprava za indirektno oporezivanje ozbiljno razmotri, te donese propise u skladu s tim.

Upravo nejasna definiranost provedbenog akta, kojim se definira procedura podnošenja poštanskih pošiljaka (paketa) na postupak carinjenja kada su primatelji fizičke osobe i vrijednosti preko 50,00 KM, dovela je do neprihvatljive situacije u kojoj se sada nalaze naši korisnici, prema postupanju pojedinih carinskih referata.

S obzirom da u posljednje vrijeme nije došlo do izmjene o načinu postupanja kod carinjenja pošiljaka nekomercijalnog karaktera, koje glase na fizičke osobe i vrijednosti su preko 50,00 KM, smatramo neprihvatljivim jednostranu promjenu načina postupanja koja dodatno financijski opterećuje korisnike poštanskih usluga.

Trenutno poduzimamo sve potrebne aktivnosti prema svim nadležnim institucijama kako bismo, u proceduri izmjene provedbenog akta koji regulira ovu oblast, jasno i nedvosmisleno regulirali ovu materiju, na korist svim građanima BiH.

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar