Visoki predstavnik Christian Schmidt je tijekom vikenda osim poništavanja neustavnih zakona donesenih u NSRS-u, napravio više Bosne i Hercegovine koje su na snagu stupile jučer.

Iz Tužiteljstva BiH odgovorili su hoće li reagirati po pitanju napada na ustavno-pravni poredak od strane predstavnika NSRS donošenjem zakona o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH na razini RS te neprimjenjivanju odluka Visokog predstavnika u BiH, prenosi N1.

“Izmjene zakona koje je donio visoki predstavnik, su precizirale određene radnje i postupanja, koja se smatraju kaznenim djelima, u članu 156. (Napad na Ustavni poredak), članu 203a. (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) i članu 239. (Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava), te će olakšati tužiteljima donošenje tužiteljskih odluka”, navedeno je.

Podsjetimo, aktuelna dva zakona koja je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (neprimjenjivanje odluka visokog predstavnika i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH) Christian Schmidt je proglasio nevažećim. Potom, Schmidt je izmijenio i Krivični zakon kojim je propisao da je kažnjivo neprovođenje odluka OHR-a.