Njemački Autobahn je stekao svjetsku slavu po tome što je na nekim dionicama dopušteno voziti bez ograničenja brzine, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

O uvođenju ograničenja maksimalne brzine na preostalim dionicama govori se već godinama, a sada se, nakon još jednih izbora, tema opet aktualizirala. U lobiranje za uvođenje ograničenja uključilo se i jedno slavno ime iz Formule 1.

Kako javlja Auto Motor und Sport, četverostruki F1 prvak Sebastian Vettel je uvjeren kako se o uvođenju ograničenja ne treba puno razmišljati. Kad je upitan o izborima i utrci u Turskoj, on je rekao: "Nisam razočaran rezultatom. Očekujem da će nova vlada konačno nešto poduzeti, a ne samo govoriti kad se govori o socijalnoj nepravdi i klimatskoj krizi. Mnogo je stvari koje se moraju poduzeti."

Iako kruh zarađuje vozeći najbrže automobile na svijetu, a i posjeduje brojne supersportske automobile, mišljenja je kako su sigurnost i okoliš prioriteti. "Nije stvar osobnih osjećaja. Mora se gledati šira slika. Ograničenje brzine bi smanjilo emisiju CO2 za oko dva milijuna tona. A i ceste bi bile sigurnije. Neke se nesreće u Njemačkoj događaju upravo zato što nema ograničenja brzine. Ako ovim spasimo samo jedan život, nema se o čemu raspravljati."

A kad je priupitan da komentira jesu li ograničenja pitanja osobne slobode, odgovorio je kako svatko tko želi stisnuti gas može doći na stazu i voziti. I pritom nikoga neće ugroziti, zaključio je Vettel, prenosi Index.hr.