Iako se postavljalo pitanje o tome treba li optuženom lideru SBB-a i zastupniku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudinu Radončiću treba uskratiti pristup strogo tajnim podacima, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Klix.ba je potvrdio da Radončić nema pristup podacima sa oznakom stroge tajnosti.

Na osnovu Zakona o pristupu tajnim podacima, Radončić kao zastupnik u Domu naroda ima pristup tajnim podacima, ali prema riječima ministra Mektića, to ne podrazumijeva sve stupnjeve, već isključivo stupanj interno i povjerljivo.

"Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini i Domu naroda BiH samim izborom na te funkcije stječu pravo pristupa određenim tajnim podacima. Međutim, nemaju svi jednak pristup tajnim podacima, jer tu postoje određeni stupnjevi. Radončić ima pristup do nivoa interno i povjerljivo, a ja kao ministar sigurnosti mu to pravo, bez obzira na to što se Radončić nalazi u kućnom pritvoru, ne mogu oduzeti", istaknuo je Mektić.

Zakon propisuje da se izdavanje dozvole odbija osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak koji predviđa kaznu višu od tri mjeseca. S obzirom na optužnicu koja se stavlja na teret Fahrudinu Radončiću, postavlja se pitanje koliko će dozvola o pristupu tajnim podacima inetrno i povjerljivo, koju ima Radončić, utjecati na cijeli proces suđenja.

Iako je Radončić kao zastupnik potpisao izjavu o čuvanju tajnosti podataka, s obzirom na njegov trenutni status, ta tajnost isključivo ovisi o njemu, dok Kolegij Doma naroda ne podnese inicijativu za uskraćivanje pristupa tajnim podacima.

''Dom naroda PSBiH, kao ni Kolegij Doma naroda, do danas nisu dobili službenu potvrdu od Suda BiH, Tužiteljstva BiH, SIPA-e ili Obavještajno sigurnosne agencije o trenutnom statusu Fahrudina Radončića i procesu koji se vodi protiv njega'', potvrdio je za Klix Ognjen Tadić, član Kolegija Doma naroda PSBiH, pojašnjavajući kako je obavještenje neophodno, jer Radončić ima pravo žalbe na bilo kakvu odluku koja se tiče njegovog prava da pristupi bilo kojem nivou tajnih podataka.