Kina je "odlučna" zaštititi svoje građane koji žive blizu granice s Mianmarom, izjavio je u nedjelju premijer Li Keqiang nakon pogibije četvero Kineza u eksploziji bombe koju je ispustio mianmarski avion.

"Imamo odgovornost i sposobnost da odlučno zaštitimo sigurnost i stabilnost kinesko-mianmarske granice, a zaštitit ćemo odlučno i živote te imovinu našeg stanovništva", istaknuo je na konferenciji za tisak šef kineske vlade.

Bomba je pogodila polje šećerne trske u pokrajini Yunnan, usmrtivši četiri osobe koje su ondje radile ranivši još devet, izvijestila je u subotu novinska agencija Xinhua.

Kina je smjesta izrazila "energičan prosvjed" te je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Liu Zhenmin sazvao tijekom noći mianmarskog veleposlanika u Pekingu Thit Linn Ohna.

Nekoliko borbenih zrakoplova kineskog zrakoplovstva raspoređeno je na granici već u petak nakon eksplozije minamarske bombe "kako bi pronašli, nadzirali, upozorili i potjerali" mianmarske borbene zrakoplove, izjavio je vojni glasnogovornik kojega citira službena novinska agencija.

Mianmar se u posljednje vrijeme oružano obračunava s militantnim pobunjenicima u pograničnoj regiji Kokang, u kojoj većinu stanovništva sačinjavaju etnički Kinezi.

HINA