Mnogo se ovih dana govori o mogućnosti slanja vojske na granicu kako bi pomogla u suzbijanju novog migrantskog vala koji prijeti Hrvatskoj. 

O tome se sada oglasio novi načelnik glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj gostujući u Dnevniku Nove TV. 

"Hrvatska policija u potpunosti kontrolira granicu i situaciju s migrantima", kazao je Hranj te istaknuo da je vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se stave pred nju, a zasad nema potrebe za slanjem vojske na granicu. 

"U ovom trenutku teško je zamisliti scenarij u kojem bi se Hrvatska vojska uključila na granicu. Ako se ukaže prilika, onda bi to bila potpora policiji iz drugog reda, logistika", kazao je Hranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska je policiji pružala logistiku i 2015., a Hranj kaže da je to i sad temeljna ideja te je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

"Nadamo se da nikad nećemo morati doći u situaciju da se vojnici aktivno uključuju u neposrednu zaštitu granice, to bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas", rekao je viceadmiral i dodao kako bi za takav scenarij bile potrebne posebne saborske odluke koje uključuju neposrednu ugroženost ili ratno stanje.

Hranj kaže da se čini kako su se Europa i Grčka odlučile ozbiljnije pozabaviti ovim problemom nego 2015. godine te dodaje kako su na grčkoj granici prisutni i hrvatski policajci s brodovima.