Hoće li mandat operacije Althea biti obnovljen trebalo bi se znati u studenom kada će Vijeće sigurnosti UN-a odlučivati o produženju misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Stručna javnost mišljenja je da je u ovom trenutku u interesu svih produženje mandata.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kaže da ima čvrste garancije da međunarodna misija neće biti prekinuta i da će misija EUFOR-a ostati u BiH.

O tome bi se trebalo odlučivati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.
 


Sifet Podžić, ministar obrane Bosne i Hercegovine, ističe: "Ako Rusija kaže NE i uloži veto, ja mislim da će NATO zamijeniti EUFOR. Odnosno da budemo realni, većina sudionica EUFOR-a su ujedno i članice NATO Saveza i to ne bi bilo prvi put da se preko noći farbaju vozila i umjesto EUFOR piše nešto drugo."

Mogućnost zamjene EUFOR-ovih snagama NATO-a, pretpostavlja se da je bila ključna da član Predsjedništva Milorad Dodik promijeni mišljenje i podrži ostanak EUFOR-a.

Na nedavnom susretu sa Vladimirom Putinom čak je zatražio da Rusija podrži novi mandat.

"Zatražio sam od predsjednika Vladimira Putina da Rusija podrži produženje ove misije u obliku u kojem je i do sada bila prisutna, a s čime se on složio, navodeći da ruska strana neće praviti problem ukoliko ne bude nekih skrivenih namjera o proširenju mandata", navodi Dodik.

Zapovjednik NATO-a u BiH generalmajor Anton Veseli ocijenio je da je podrška koju je šira zajednica pokazala misiji EUFOR bila veoma ohrabrujuća podsjetivši da je nedavno povećan broj zemalja koje doprinose misiji te da bi mandat operacije Althea trebao biti obnovljen od strane Vijeća sigurnosti UN-a 3. studenog, javlja BHRT.

"Prisustvo EUFOR-a u BiH od 2004. godine pokazuje opredjeljenost EU i šire međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini i njenu odlučnost da održi stabilnost i postavi uvjete za prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Pitanje obnove mandata je političko pitanje kojim će se baviti međunarodna zajednica kroz Ujedinjene nacije'', rekao je Veseli.

Svi oni zajedno smatraju da određeni nagovještaji da bi službena Moskva mogla blokirati prisustvo međunarodnih snaga u BiH ne bi trebali biti ostvareni te da je najizgledniji ostanak snaga Europske unije.

Duško Vejnović, predsjednik Europskog defendologija centra, kaže: "Vidim da su i političke elite odavde ali i relevantni subjekti međunarodne zajednice saglasni da se ta Misija produži. Ona ima izuzetno dobru suradnju sa vojnim i civilnim vlastima u BiH, kooperativnost i određenu suradnju i sa Rusijom i koliko znam Ruska Federacija neće biti u Vijeću sigurnosti protiv."

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose Banja Luka, navodi: "Nikome ne odgovara nestabilnost u Bosni i Hercegovini, a posebno je to značajno za EU koja želi pokazati na taj način da je ona akter u realizaciji sigurnosti u BiH."

Vijeće sigurnosti UN-a početkom studenog prošle godine usvojio je Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini na 12 mjeseci.