Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da se BiH obvezala da do kraja 2018. odradi neke stvari koje će eliminirati prijetnju da država bude uvrštena na "crnu listu" Europske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Upitan da prokomentira postoji li za BiH ovakva prijetnja, Bevanda je kazao da je "Vijeće Europe uputilo dopis gdje je upozorilo da mora doći do bolje kontrole poreza i svega ostalog".

"Sasvim normalno da sam, slijedeći ono što je trebalo uraditi, uputio odgovor na to pismo i gdje smo se obvezali da do kraja 2018. odradimo neke stvari koje će eliminirati tu prijetnju, da dođemo na ‘crnu listu'", pojasnio je Bevanda.

Napomenuo je kako je oblast direktih poreza u nadležnosti entiteta, a državno Ministarstvo financija je u doticaju sa indirektnim porezima.

"Mi smo, isto tako, svu korespodenciju koju imamo prosljeđivali entitetskim vlastima, tako da smo i ovo pismo koje je došlo nama, proslijedili entitetima, s njima napravili koordinaciju i mislim da će svi učiniti sve da ne dođemo do situacije da dođemo na ‘crnu listu'", izjavio je Bevanda.

Podsjetio je i na 'crnu listu' Moneyvala na kojoj je bila BiH, kazavši da svi znaju koliko je to izazvalo komplikacija kako za građane tako i za poduzetnike.