Do sada je ukupno 70 pozitivnih uzoraka na Covid-19 u HNŽ-u, od toga dva bolesnika preminula.

S jučerašnjim danom testirano je 62 uzoraka, od čege je osam pozitivnih i to 5 u Čitluku, te u Jablanici 2 i u Mostaru jedan, rečeno je na konferenciji za medije Vlade i Kriznog stožera HNŽ održanoj danas u Mostaru, prenosi Bljesak.info

Jedan se pacijent oporavlja

''Tri bolesnika su trenutno životno ugrožena i ona su na respiratoru. Jedna bolesnik, koji je bio na respiratoru je danas boljeg stanja, sad je na potpornoj terapiji kisikom i nadamo se da će biti bolje. Ostalo funkcionira iz dana u dan. Imamo veći priljev bolesnika što iz HNŽ-a što i susjedne ZHŽ'', rekao je prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog, ispred SKB Mostar.

Trenutno stanje s oboljelima u HNŽ-u jeste: u Konjicu 27, u Jablanici 2, u Čitluku 21 i u Mostar 20 pozitivnih slučajeva.

''U izradi je dvadeset uzoraka trenutno. Imamo stacionarno stanje u Konjicu, u Jablanici novo žarište s dva oboljela slučaja, radi so o jednoj obiteljskoj epidemiji iz Njemačke. U Čitluku broj pozitivnih raste i tu je naš fokus trenutno'', rekao je specijalist infektolog.

Klaster iz samostana

Od 21 bolesnika iz Čitluka većina je vezana s klasterom samostana Miletina, i većina njih je smještena u samostanu ili u SKB Mostar, ovisno o njihovom stanju.

Istaknuto je kako su epidemiolozi u stalnom kontaktu s kolegama u Međugorju, i obzirom da je to jedno zanimljivo područje, poručili da se ima razumijevanja za njihovo stanje.

''Veći rizik za nas je pohvatati sve te kontakte, koji mogu biti prenosnici za tercijarne kontakte i na tom trenutno radimo. Sad je pitanje koliko ćemo biti kadri i koliko ćemo ih sve uspjeti pohvatati. Pozivam i sad sve one da se stave u samoizolaciju'', rekao je liječnik.

Šezdesetak kontakata je u Majčinom selu i svi su pod nadzorom od strane Dom zdravlja i nadležnog epidemiologa.

''Testiramo te kontakte, nismo još sve obuhvatili, imamo čak i one koji su pozitivni a nemaju direktne veze s prvooboljelim, odnosno sa samostanom, što nam može otežavati situaciju'', rekao je liječnik Arapović.

''Imamo troje oporavljenih, svi su s područja Konjica, ali s današnjim danom mislim da će ih biti više'', poručio je liječnik.

Zaraženi medicinski djelatnici

Dva medicinska djelatnika, koja su povezana s prvooboljelim slučajem u Mostaru su u dobrom stanju te je još jedan medicinski djelatnik u Širokom Brijegu pozitivan.

''Medicinska sestra je pozitivna i u kućnoj izolaciji, dobro je i nema pogoršanja. Liječnik koji je bio u kontaktu s prvooboljelim je također pozitivan i u kućnoj izolaciji. To su dva zdravstvena djelatnika koja su trenutno pozitivna. Također, liječnica koja je također pozitivna, bila je u kontaktu s prvooboljelom u Širokom Brijegu i u dobrom je stanju'', rečeno je.

Problem s kapacitetom

Na upit o pristupu oboljelima rečeno je kako je on jedinstven i u Mostaru i svuda u svijetu.

''Pristup oboljelima je jedinstven. Klasificiramo bolesnike na lakše, srednje teške i teške bolesnike. Lakši nisu za hospitalizaciju nego za kućnu njegu ako imaju uvjete za to, a ovi ostali su za hospitalizaciju. Ako bude više bolesnika sa srednje teškom i teškom slikom imat, ćemo problem s našim kapacitetom'', rečeno je.

Gospodarske mjere se još čekaju

Na upit o gospodarskim mjerama koje Vlada HNŽ poduzima te koji je broj otkaza uručenih u ovom razdoblju, glasnogovornik Vlade HNŽ-a i Kriznog stožera Pero Pavlović je rekao kako se na tome radi, te će najdalje u sljedećem tjednu konkretne mjere biti prezentirane javnosti.

Potvrđeno je i da još nije razmatrano pismo dječjih vrtića u Mostaru koji su zatražili pomoć.

Bljesak.info