Redovita online konferencija za medije Stožera civilne zaštite HNŽ-a održana je u Mostaru.

Na njoj su se obratili Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a i Stožera civilne zaštite HNŽ te Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave Civilne zaštite HNŽ-a

Izvješćeno je kako je u posljednja 24 sata testirano 197 uzoraka s područja ove županije, od čega su bila dva pozitivna uzorka na prisustvo koronavirusa, oba su iz Mostara, a tome smo ranije izvjestili.
 

Također izdano je 47 rješenja o samoizoliranju i izoliranju u posljednja 24 sata, što je ukupno 2.831 rješenje do sada. Nije bilo prekršitelja mjera o samoizoliranju, a s druge strane bila su tri prekršitelja zabranje kretanja. Također iz MUP-a HNŽ-a su naveli kako je sedam njihovih djelatnika trenutno u samoizolaciji.

Kad je riječ o Covid-bolnici trenutno se u njoj liječi 20 bolesnika, od čega je pet na respiratoru i ozbiljnog su i teškog kliničkog stanja, s druge strane osam pacijenata je na  potpornoj terapiji s kisikom, dok su ostali stabilno.

Izuzetno smo zadovoljni s tijekom odvijanja borbe protiv koronavirusa, a to smo ostvarili zahvaljujući svima vama koji ste se pridrižavali mjera. Predložit će se tijekom dana ukidanje zabrane kretanja između općina i gradova u našoj županiji. Sve ostale mjere ćemo ublaživati sukladno procjeni struke. Vjerujem kako će život nakon 1. svibnja biti normalniji, rekao je između ostaloga Eugen Ćubela.

Također se osvrnuo na zahtjeve koji su se u javnosti pojavili oko ukidanja zasebnih karantena, gdje je istaknuo da su on i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg obavili više razgovora s predstavnicima Federalnog stožera civilne zaštite koji su uveli tu mjeru i koje se prema njegovim riječima svi županijski stožeri moraju pridržavati.

Federalni stožer je nadležan za tu mjeru i očekujemo da će ju na sutrašnjoj sjednici i ukinuti, poručio je Ćubela.