Intenzivni pregovori tima Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i sindikata zdravstva u ovoj županiji, čini se, urodili su plodom.

Kako Večernji list doznaje iz dobro obaviještenih izvora, usuglašen je prijedlog dopuna kolektivnog ugovora, a taj bi se dokument mogao naći već u četvrtak na sjednici Vlade HNŽ-a. Očekivanja su kako će se odmah nakon sjednice Vlade o prijedlogu sporazuma odrediti i skupština sindikata.

Ako sve prođe prema planu, kako na sjednici Vlade tako i na sindikalnoj skupštini, nema prepreka da se potpisivanje kolektivnog ugovora dogodi odmah u ponedjeljak i time prekine generalni štrajk.

Podsjećamo, protekloga tjedna počeo je generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a istoga dana Vlada HNŽ-a poručila je kako je formirala tim za pregovore te je poslan poziv za prvi sastanak s užim pregovaračkim timom.

Na samom početku štrajka čelni ljudi Neovisnog sindikata zaposlenika SKB-a dali su izjave za medije u kojima su obrazložili razloge zbog kojih su se odlučili na taj potez. Objasnili su kako se hitni slučajevi neće odbijati, baš kao ni pacijenti koji se liječe od raka.

U Vladi HNŽ-a su pak formirali pregovarači tim te podsjetili kako su očekivali formiranje nove Vlade, a budući da se to nije dogodilo, preuzeli su na sebe ulogu otvoriti pregovore. U istoj su objavi uputili i poziv svim dionicima zdravstvenoga sustava HNŽ-a na preuzimanje svojega dijela odgovornosti kako bi se izbjegao bilo kakav neželjeni scenarij, piše Večernji list.

Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a, Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, SKB-a Mostar, Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić”, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačke županije i Ministarstva zdravstva FBiH.