''Incidenca* obolijevanja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji od karcinoma u 2017. godini je 501 osoba na 100.000 stanovnika, dok je na primjer 2013. godine bilo 316,5  na 100.000 stanovnika, to je  povećanje za više od 150 posto'', rekao je za Bljesak.info  šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  dr. Erdin Alajbegović.

Alajbegović je rekao kao stanovništvu u HNŽ-u najčešće obolijeva od karcinoma pluća.

''Među tri vodeća karcinoma su nam karcinom pluća, karcinom  kolorektuma (karcinom debelog crijeva) i karcinom dojke koji se mogu prevenirati adekvatnim mjerama prevencije'', rekao je  Alajbegović.

1184 oboljelih

Iznio nam je podatke koji govore kako incidenca obolijevanja od kolorektuma je 44 osobe na 100.000, dok incidenca za pluća iznosi 74 osobe na 100.000 stanovnika. Kad je u pitanju karcinom dojke incidenca obolijevanja iznosi 33,8 na 100.000 stanovnika.

Gledajući ''suha brojke'' u Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije prijavljena su ukupno 1184 slučaja obolijevanja od karcinoma u prošloj godini.

Bilo je prijavljenih 175 oboljelih od karcinoma pluća, a od prostate 65. Od karcinoma kolorektuma oboljelo je 105 osoba.

Alajbegović je istaknuo kako su ovo podaci koji su došli do njih, odnosno koji su prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo.

''Ovo su slučajevi koji su prijavljeni Zavodu. Brojke su se u odnosu na prošle godine povećale. Sada se postavlja pitanje ili se slučajevi bolje prijavljuju ili je broj oboljelih zaista porastao'', istaknuo je Alajbegović.

Rekao je kako ga je iznenadila činjenica da je zabilježen veliki broj obolijevanja od karcinoma kolorektuma.

Preventivno djelovanje

''Za karcinom kolokretuma morali bi ljudi samostalno početi voditi računa o načinu prehrane, jer glavni uzrok nastanka karcinoma kolorektuma je neadekvatna prehrana'', smatra Alajbegović.

Istaknuo je kako su programi prevencije karcinoma dojke, pluća i kolorektuma skupi, te kako se oni provode u zemljama Europske unije.

''Programi prevencije karcinoma dojke su skupi programi i mi za to nemamo sredstva da protiv toga djelujemo i u to se moraju uključiti više instance, da li Federacija ili županija, netko mora, mi sami ne možemo iznijeti sve to'', rekao je Alajbegović. 

Alajbegović smatra kako se novi Zakon o zabrani pušenja predstavlja jedan od programa prevencije.

''Cijela Europska unija radi programe prevencije karciona dojke, pluća i kolorektuma, u nas se može reći da novi Zakon o zabrani pušenja predstavlja jedan od programa prevencije'', rekao je Alajbegović.

**Incidenca ili učestalost je statistički pojam kojim se u epidemiologiji izražava broj novozaraženih ili novooboljelih osoba na najčešće milijun stanovnika, u toku nekog vremenskog perioda.

Uglavnom se ovaj podatak odnosi na jednu kalendarsku godinu, mada to ne mora biti slučaj. Izražava se u vidu broja ili postotka.

Incidenca je jedan od pokazatelja koji se koriste za procjenu zdravlja stanovništva.