Hercegovačko – neretvanska županija jedna je od rijetkih županija koja će u 2019. godinu ući sa usvojenim proračunom.

Naime, na nastavku sjednice koja je započeta u petak, zastupnici bi u ponedjeljak, zadnji dan 2018. godine trebali usvojiti sve važne financijske dokumente za ovu županiju. Među njima je i proračun za iduću godinu.

– Sve je dogovoreno i ne očekujemo opstrukcije. Jako je važno da županija u 2019. godinu uđe sa ovim dokumentima kako bi se neopterećeno moglo pristupiti procesu uspostave nove vlasti – rekli su za Pogled.ba sugovornici iz Skupštine HNŽ.

Pored proračuna za 2019. godinu, zastupnici bi sutra trebali usvojiti i financijske planove Službe za zapošljavanje HNŽ, Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i Fonda za zaštitu okoliša. Najviše problema je bilo oko raspodjele sredstava u ZZO HNŽ-a gdje je bošnjačka strana tražila da se novac rasporedi po nacionalnom ključu, a ne prema rezultatima koje su pojedine zdravstvene ustanove ostvarile. Više o tome u idućim danima.

Zanimljivo je kako će proračun za iduću godinu usvojiti zastupnici HDZ-a BiH i SDA, a naši sugovornici nisu željeli špekulirati o tome je li to pokazatelj kako će funkcionirati buduća vlast u županiji.

Naime, postoje dva scenarija oko formiranje nove vlasti. Jedan je da HDZ BiH i SDA nastave vladavinu u ovoj županiji, a drugi je da se napravi svehrvatska koalicija u Skupštini HNŽ-a koja ima 16 zastupnika i da se uđe u pregovore o tome koja će još politička opcija činiti novu većinu, kojoj u tome slučaju nedostaju još četiri zastupnika.

Sudeći prema događajima oko usvajanja proračuna, SDA i HDZ BiH nastavljaju vladati u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

M.K. / Pogled.ba