Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) najavile su štrajk upozorenja u ponedjeljak, 11. veljače, prvi sat prve i druge smjene.

Glavni razlog štrajka je povećanje osnovice na plaće, a ne koeficijenta, kako je to bilo dogovoreno prilikom potpisivanje Kolektivnoga ugovora, rečeno je u četvrtak u Mostaru na konferenciji za novinare.  

Naime, povećanjem osnovice, plaće prosvjetnim djelatnicima u osnovnim školama nisu izjednačene s plaćama prosvjetara u srednjim školama što je bio glavni cilj pregovora Sindikata osnovnog obrazovanja s Vladom HNŽ-a.  

''Povećati osnovicu nama ništa u osnovnom obrazovanju ne znači, jer svi naši pregovori (s Vladom HNŽ) išli su na to da se poveća koeficijent od 5 posto, odnosno 15 posto kroz tri godine, kako bi se na jedan način približili uposlenima u srednjim školama. Međutim, povećanjem osnovice, najviše oni (ostali proračunski korisnici) sebi povećavaju plaće, tako što na osnovicu od 5 posto učitelj dobiva samo 44 marke povišice, a oni koji imaju 3000 maraka dobit će 150 maraka povišice'', pojasnio je predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš.

 Predsjednik Sindikata osnovnoga odgoja i obrazovanja u HNŽ-u za škole koje rade po bosanskom planu i programu Omer Tipura napomenuo je kako su imali maksimalno povjerenje u Vladu HNŽ-a tijekom pregovara o povećanju plaća kroz izjednačavanje koeficijenata s koeficijentima za srednje škole.

Po njegovim riječima, 1590 radnika je ogorčeno i traži od sindikata da se izjasni je li zakazao u pregovorima, ili su prevareni.

Kao glavne razloge za štrajk navode isplate, odnosno neisplate presuda koje ne idu planiranom dinamikom te nedonošenje pedagoških standarda, ali i nepostojanje pravilnika o putnim troškovima.

Ranije su iz Vlade HNŽ-a priopćili kako najavljeni štrajk nema opravdanja te da su spremni i dalje s predstavnicima sindikata nastaviti razgovore kako bi se kroz partnerski dijalog riješila i sva otvorena pitanja.

Bljesak.info