Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr. sc. Milenko Bevanda i predsjednik Neovisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić danas su u zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Uvodno se obraćajući, predsjednica Vlade Marija Buhač izrazila je zadovoljstvo postignutim dogovorom koji će rezultirati prekidom gotovo jednomjesečnoga štrajka zdravstvenih djelatnika, kako na zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga i zaposlenika u zdravstvu Županije, tako i svih dionika hercegovačko-neretvanskog zdravstvenog sustava, a napose žitelja HNŽ-a kao i drugih županija koji usluge zdravstvene zaštite koriste u ustanovama ove županije. Predsjednica je i ovom prigodom poručila kako ovo nije kraj nego samo početak iznimno zahtjevnoga posla i kako je nužno financiranje zdravstvenoga sustava vratiti u zakonske okvire.

Današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora predviđeni su povećanje plaća i uopće bolji uvjeti rada zdravstvenih djelatnika te su osigurani preduvjeti za prekid generalnoga štrajka. I sam iskazavši zadovoljstvo zbog današnjega čina, ministar Bevanda je u izjavi novinarima naglasio kako je postojeći način funkcioniranja zdravstvenoga sustava teško održiv i kako je nužno poduzeti korijenite preustroje koji će zajamčiti opstojnost zdravstvenih ustanova i osigurati još kvalitetniju zdravstvenu skrb korisnicima zdravstvenih usluga.

Ivica Anić, predsjednik reprezentativnog sindikata zahvalio je Vladi na razumijevanju i učinkovitosti, što je i dovelo do brzoga dogovora. Ujedno je kazao kako sve zdravstvene ustanove u HNŽ-u s redovitim radom u punom opsegu otpočinju sutra (28. studenoga) u 8 sati ujutro.