Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) se stabilizira, s obzirom da u toj županiji u proteklih pet dana nema pozitivnih osoba na covid-19, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite HNŽ-a.

U protekla 24 sata testirano je 159 uzoraka i nije bilo pozitivnih rezultata u HNŽ-u. Danas je peti dan da nema niti jednog pacijenta u mostarskoj "covid-bolnici".

- U petak, 15. svibnja, otpušten je i zadnji bolesnik iz mostarske "covid-bolnice" na kućnu njegu - rekla je dr.sc. Svjetlana Grgić, specijalist infektolog Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

Osvrnula se istodobno kronološki na početak rada "covid-bolnice" 26 veljače i prijema prvog bolesnika pozitivnog na koronavirus, 17. ožujka.

Po njezinim riječima, u mostarskoj "covid-bolnici" liječili su se pacijenti iz tri županije u Hercegovini, ukupno je bilo 89 bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Preminulo je na žalost 19 bolesnika.

U respiracijskom centru boravila su 24 bolesnika od kojih na respiratoru njih 21.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega kazao je kako je cijelo vrijeme borbe protiv koronavirusa županijska vlada bila svjesna svega onoga što će izazvati pandemija na gospodarstvo te paralelno radila na aktivnostima kako pomoći gospodarstvu i sačuvati radna mjesta.

U tom smislu Vlada HNŽ-a je izradila i utvrdila 'korona zakon' 15. svibnja i pustila ga u skupštinsku proceduru po žurnom postupku koji bi do kraja tjedna trebao biti i usvojen.

Herceg je poručio da je zakon kvalitetan i sadržajan u poređenju s drugim rješenjima u F BiH, jer predviđa niz konkretnih rješenja.

- Na prvom mjestu je subvencioniranje minimalne neto plaće za onaj dio gospodarstva koji je pogođen restriktivnim mjerama u vrijeme pandemije, a to je oko 10.000 uposlenika za koje je predviđeno 425 maraka mjesečno ili 850 maraka za dva mjeseca -objasnio je Herceg.

Po njegovovim riječima, u rebalansu proračuna koji je usvojen u utorak, nije smanjen ni onaj dio koji se odnosi na poticajnu politiku strateškog dijela gospodarstva, s ciljem da se doprinese njegovom oporavku i očuvanju radnih mjesta, a time i demografskoj slici.

- Posebna vrijednost zakona je, rekao bih, solidaran odnos prema nižim razinama vlasti općinama i gradovima, a on predviđa i niz subvencija pod jasno definiranim uvjetima, kao što je oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi, kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu - objasnio je premijer.

Dodao je kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom.

- Kreditni portfolio je 20 milijuna, što je također ugrađeno u rebalans proračuna - rekao je Herceg.

Napomenuo je kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Herceg je podvukao kako je u zakonu predviđeno niz proračunskih i izvanproračunskih ušteda, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNŽ-u, umanjenja naknada za članstva u županijskim povjerenstvima, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada. Isti pristup, dodao je, očekuju i od županijskih izvanproračunskih fondova.