Aktualna županijska Vlada u Mostaru učinila je brojne korake kako bi unaprijedila i poboljšala uvjete rada osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih ustanova, piše Večernji list BiH.

Grantovi su povećani posljednjih godina prema visokoškolskim ustanovama i osigurana je redovita isplata istih, dok su prosvjetnim radnicima u osnovnim i srednjim školama povećane plaće, obnavljaju se školske zgrade i planiraju novi projekti.

Kako je za Večernji list rekao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, Vlada koju vodi donijela je još jednu odluku u cilju poboljšanja statusa studenata u ovoj županiji.

– Vlada posebnu pozornost posvećuje visokom obrazovanju. Od početka mandata, uz redovito financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemala Bijedića, sustavno smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove s konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom.

Iskazani trud i uloženi napori ovih dana trebali bi biti okrunjeni odlukom Vlade da se svim prijavljenim studentima na ovogodišnjem natječaju za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, a koji zadovoljavaju postavljene uvjete, dodijeli stipendija ili subvencija.

Iako stipendiranje ili subvencioniranje oko 2000 studenata, koliko bi ih ukupno primalo potporu Vlade HNŽ-a, iziskuje sredstva od oko 2,5 milijuna KM, uvjereni smo u to kako je to najbolje investiranje u našu budućnost – rekao je Herceg za Večernji list.

Dodao je kako na ovakve poteze ne gleda kao na trošak nego kao na nešto što će imati pozitivne posljedice u budućnosti, pomoći mladima da se lakše odluče za daljnje obrazovanje te društvo u kojem žive učine boljim nakon što završe školovanje te da znanja koja su stekli počnu primjenjivati u praksi.

Herceg je podsjetio kako su značajna sredstva uložena i u obnovu školskih zgrada.

– Osobito smo ponosni na projekt energetske obnove, u što je do sada uloženo više od deset milijuna KM, kroz koji je obnovljen velik broj školskih objekata i školskih sportskih dvorana. Projekt energetske obnove nastavljamo, a konačni cilj nam je obnova ne samo školskih nego svih javnih objekata u HNŽ-u.

Zadovoljni smo i time što smo prva Vlada u HNŽ-u koja je uspjela stvoriti uvjete za preuzimanje obveze financiranja prijevoza učenika od naših općina i Grada Mostara, za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna KM, čime smo značajno rasteretili ne samo proračune naših općina i Grada Mostara, nego i obiteljske proračune naših učenika.

Također, u dogovoru sa sindikatima prosvjetnih djelatnika, potpisali smo kolektivne ugovore koji su, uz ostalo, omogućili povećanje plaća od 15% u iduće tri godine – zaključio je Herceg u izjavi za Večernji list.