Novi Pravilnik o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) usvojen je u utorak na 18. sjednici Upravnog vijeća.

Ovim Pravilnikom regulirano je financiranje terapije specifičnim lijekovima i medicinskim sredstvima, a ključni razlog za donošenje ovoga Pravilnika je donošenje nove Liste lijekova i proširenje prava osiguranika, priopćeno je iz ZZO-a.

Usvojenim Pravilnikom lijekovi za epilepsiju (okskarbazepin, topiramat, pregabalin, gabapentin, levetiracetam, Na-valproat) i lijekovi za duševne bolesti (aripiprazol, kvetiapin i escitalopram)  skinuti su s financiranja preko Pravilnika o sufinanciranju jer su uvršteni na pozitivnu listu lijekova.

Također, s pozitivne Liste lijekova skinuti su lijekovi somatotropin (hormon rasta) i alfa dornaza (lijek za cističnu fifrozu) i isti će biti financirani putem Pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava u 100% iznosu, a za financiranje ovih lijekova osiguranici mogu podnijeti zahtjev nadležnim područnim uredima Zavoda.

Pored navedenog izmjene Pravilnika odnose se i na povećanje prava osiguranika u liječenju niskomolekularnim heparinima – odobreno je razdoblje liječenja povećano sa 4 na 6 tjedana nakon poroda te liječenje pothranjenosti (malnutricije) kod djece i mladih od navršene 26. godine života, sudjelovanje Zavoda povećano je sa 100 KM na 500 KM mjesečno, a najduže 6 mjeseci.

Za sve osiguranike Zavoda koji se liječe od amiotrofične lateralne skleroze postotak  sudjelovanja Zavoda povećan sa 50% na 100%, dok su povećana su prava djece oboljele od bulozne epidermolize, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

Bljesak.info