Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) bilježi najveći broj zaraženih koronavirusom, 296 slučajeva na stotinu tisuća stanovnika. Djelatnici Covid bolnice u Mostaru apeliraju na stanovništvo da izbjegavaju javna i privatna okupljanja, te ograniče kretanje, dok od nadležnih županijskih vlasti traže pooštravanje postojećih epidemioloških mjera.
 

MANJA SPAHALIĆ, specijalista anesteziologije Covid bolnice SKB Mostar

“Stalno pričamo o cijepljenju, međutim vrlo malo dodirujemo svijest našeg stanovništva. Ono što se dešava kod kovida je da nemamo lijeka, jedini lijek je prevencija, prevencija u vidu cijeljenja, nošenja maski, držanje distance i život sa kovidom je itekako moguć samo da se naučimo konačno ponašati”.

U Kriznom stožeru HNŽ smatraju kako je poštivanje postojećih mjera dovoljno da se suzbije širenje zaraze koronavirusom. S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, pozivaju građane da poštuju sve propisane mjere zaštite i da se cijepe. Upozoravaju kako je tek deset posto stanovništva u NHŽ cijepljeno. Pa, ipak, ne razmišljaju o pooštravanju epidemioloških mjera.

PERO PAVLOVIĆ, glasnogovornik Kriznog štaba i Vlade HNŽ

“One mjere koje su donijete na toj razini, na razini Federacije BiH, su mjere koje se primjenjuju i na području naše županije. Ukoliko bi bilo potrebno da se donose neke radikalnije mjere, onda bismo mi kao stožer to učinili. No, u ovom trenutnu, zbog svega sto se događa, nema potrebe donositi neke radikalnije mjere”.

Većina građana s kojima smo razgovarali kažu kako su se cijepili ili to namjeravaju.

Cijepljenje ne znači da se ne može zaraziti koronavirusom, kaže doktorica Spahalić, ali prema dosadašnjem iskustvu cjepivo sprječava da se razvije teška klinička slika kod kovid pacijenata.