''Urađeno je ukupno 18 testiranja, od toga šest je pozitivnih: dva iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda'', rečeno je to na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ koja je danas održana u Mostaru.

Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, istaknuo je kako su evidentirali dva klastera, jedan iz SKB Mostar a jedan u aerodromu, odnosno u BHANS-i gdje su zaražene dvije osobe.

''Pojačani smo s dva epidemiologa, iz Federalnog Zavoda za javni zdravstvo i jednim umirovljenim epidemiologom, tako da sve trenutno funkcionira i imamo i mogućnost da pomognemo i drugima'', rekao je Avdić.

Trenutno je u Covid-bolnici u Mostaru smješteno sedam pacijenta. 

''Od tri kalstera imamo dva nulta pacijenta. Na aerodromu se radi o gospođi iz Banja Luke, dok je drugi slučaj iz Srbije u poduzeću Igman. Nemamo nultog pacijenta samo na ovaj slučaj u Mostaru, a tu je u tijeku istraga'', rekao je.

Sedam osoba u bolnici

Rekao je kako su tri osobe na respiratoru trenutno te da se još uvijek vodi istraga o nultom pacijentu u Mostaru.

''To su ranija dva slučaja, prvozaraženi i gospođa iz Širokog Brijega i novi slučaj iz Konjica. Od medicinskog osoblja imamo jednu osobu u izolaciji i to trenutno nije problem'', rekao je Avdić te potvrdio da će HNŽ dobiti dodatne količine testova.

Naglasio je kako lijeka za ovu bolest nemamo.

''Nemamo cjepivo i mislim da građani moraju još bolje da se pridržavaju ovih mjera. Razmišljamo i da između općina smanjimo promet i što više da zaustavimo i smanjimo kontakte i širenje ove bolesti'', rekao je dr. Avdić.

O sigurnosti i kontrolama na području HNŽ govorio je Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ.

''U posljednja 24 sata izdali smo 275 rješenja o zabrani izlaska iz izolacije u trajanju od 14 dana, s čime se ukupan broj rješenja popeo na 1678. Obavljeno je 697 službenih radnji kontrole i poštivanja mjera. Jučer smo imali sedam prekršitelja i ukupan broj se popeo na 138, te su ti podaci dostavljen mjerodavnim inspekcijskim tijelima'', rekao je Drinovac.

Istaknuto je kako su izdali 27 potvrda o kretanju, a da su tijekom 24 sata imali dva prekršitelja koji nisu poštovali radno vrijeme i njima su izrečeni nalozi od 500 KM, dok je jedan dobio i nalog zbog povrede o sigurnosti prometa.

''Broj osoba kojima je istekla samoizolacija je 84'', rekao je Drinovac i dodao kako se pojačane mjere kontrole nastavljaju i da očekuju dalju suradnju građana i poštivanje mjera koje su naložene svima nama.

Donacije bolnicama

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ rekao je kako je SKB-u Mostar uplaćeno 342.000 KM pomoći, bolnici u Južnom logoru 155.000 KM te bolnici u Konjicu 85.000 KM.

S novim informacijama o stanju s korona virusom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji javnosti su se obratili prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, Branko Drinovac, načelnik sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ te Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Preporuka pozitivnim osobama

Preporučuje se, istaknuto je, osobama koje su bile pozitivne, a kojima je završio period izolacije, da bi bilo dobro da ostanu u izolaciji i oni i njihove obitelji još 14 dana.


Bljesak.info