Ovih dana u Mostar dolaze predstavnici jedna španjolske tvrtke koji će predstavnicima Civilne zaštite HNŽ-a i predstavnicima županijske Vlade prezentirati zračne traktore, tvrdi Večernji list.

Ravnatelj Civilne zaštite HNŽ-a Eugen Ćubela rekao je za Večernjak kako je, nakon višemjesečne borbe s požarima, sasvim jasno kako je nabava letjelice za gašenje požara u HNŽ-u ''potreba, a ne luksuz''.

''Zračni traktor koji planiramo kupiti stoji oko četiri milijuna maraka. Naravno, Županija ne može sama financirati kupnju letjelice. Tražit ćemo pomoć viših razina vlasti, prvenstveno Federacije BiH'', rekao je Ćubela.

Sastanak s gostima iz Španjolske ne znači kako će se zrakoplov kupiti od njih nego označava samo početak procesa u kojem će HNŽ konačno dobiti letjelicu kojom će moći gasiti požar na nepristupačnim terenima, navodi Večernji list.

Stotine požara koji su zabilježeni u HNŽ-u u vremenu od početka lipnja do kraja kolovoza nanijele su štetu županiji koja se mjeri u desecima milijuna maraka. Službene procjene štete neće ipak biti jer općine nisu pokrenule proces.

''Lokalna razina vlasti pokreće procjenu šteta i eventualno poslije proglašenje izvanrednog stanja. To se u ovom slučaju nije dogodilo, ali je sigurno kako su štete ogromne. Također, uložena su određena sredstva kako bi se požari zaustavili. Kada se sve zbroji, jasno se vidi kako postoje razlozi za kupnju barem jedne letjelice kojom ćemo moći gasiti požare. Ne samo na području naše županije nego, po potrebi, i u drugim županijama. Nadamo se kako će projekt naići na odobravanje te kako ćemo iduće godine imati letjelicu koja će znatno olakšati posao vatrogascima i smanjiti opasnost od požara'', poručili su iz Civilne zaštite HNŽ-a.

Nije isključeno da se u projekt uključe i još neke županije, piše Večernjak navodeći kako se u prvom redu tu misli na Zapadnohercegovačku županiju jer upravo na njezinu području su ovoga ljeta intervenirali kanaderi iz Republike Hrvatske koji su svojim djelovanje spašavali kuće od požara na području Ljubuškog.

Grad Mostar nabavlja gumene čamce s opremom. Na ovu nabavku Grad će potrošiti preko 46 tisuća KM.

Komisija za javnu nabavku je dana 14. srpnja 2017. godine pristupila javnom otvaranju blagovremeno dostavljenih ponuda, sačinila Zapisnik o otvaranju ponuda i konstatirala da su u roku određenom za dostavljanje ponuda, ukupno dostavljena 1 (jedna) ponuda za javnu nabavku robe-gumeni čamci sa opremom i to ponuda: „PREMIER FEBECO" d.o.o. MOSTAR, sa cijenom 39.900,00 KM (bez PDV-a) ili 46.683,00 KM (sa PDV-om), rok isporuke 30 dana.

Uvidom u priloženu dokumentaciju i suštinskom provjerom sadržaja i validnosti dokumentacije za javnu nabavku robe-Gumeni čamci sa opremom, Komisija je utvrdila da ponuda ponuđača „PREMIER FEBECO" d.o.o. MOSTAR za navedenu nabavku, ispunjava formalno-pravne, ekonomske i tehničke zahtjeve ugovornog organa, tj. ova ponuda je prihvatljiva za ugovorni organ i može biti predmet vrednovanja shodno utvrđenim kriterijima, objavljeno je na stranici Grada.