Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) stupit će 19. ožujka u generalni štrajk, s tim da će prethodno, u ponedjeljak, 12. ožujka, održati mirnu prosvjednu šetnju kako bi upozorili na ignorantski odnos županijske vlasti prema njihovih zahtjevima.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ-a donio je takve odluke zbog, kako tvrde iz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNŽ-a prema stavovima i zahtjevima sindikata.

"Mi želimo i zaslužujemo, kao i svi drugi liječnici u Federaciji, naše pregovore i naš kolektivni ugovor što nam do dandanas nije omogućeno", kazali su u izjavi za Fenu iz spomenutog upravnog odbora.

Upitani koji će biti njihovi naredni koraci, ustvrdili su kako sada samo slijede, po uzoru na druge županije, korake koje su oni poduzimali i koji su urodili plodom. Prosvjedna šetnja započet će u 8 sati ispred stadiona Bijeli brijeg i kretat će se prema zgradi županijske Vlade.

U šetnji će sudjelovati liječnici HNŽ-a koji su pozvali i studente i građane da im se pridruže.  Inače, liječnici će za vrijeme štrajka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet.

Onkološki pacijenti i trudnice primaju se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje. Sindikat od županije Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. 

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović ranije je danas izjavio kako ta vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost i stoga ne može prihvatiti uporno inzistiranje jednog od tri sindikata zdravstva na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivom ugovoru. Ocijenio je kako za zajedničkim pregovaračkim stolom ima prostora i načina da se kroz granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu za svaku kategoriju djelatnika definiraju koeficijenti za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.