Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS), kao krovna organizacija hrvatskoga konstitutivnog naroda, u potpunosti odbacuje manipulativne izjave Stranke demokratske akcije (SDA) povodom imenovanja rukovodstva Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

"Gnjusno"

SDA, navodi HNS BiH već više od dva desetljeća promovira puzajuće ukidanje temeljnih ustavnih načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda na štetu Hrvata u Federaciji i BiH.

"SDA-ovo pozivanje na legitimno predstavljanje je licemjerno i gnjusno. HNS podsjeća da su izaslanike u Dom naroda Federacije BiH okupljene oko koalicije 'osmorke' i SDA izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati.

S druge strane, Hrvatima u BiH pripadnici drugih naroda već desetljećima biraju predstavnike, čime se krši Daytonski sporazum. Najeklatantniji primjer je izbor po četvrti put nelegitimnoga člana Predsjedništva BiH s kojim SDA godinama tijesno surađuje", dodaju.

"Izetbegović vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvatima"

HNS podsjeća da SDA šest godina sustavno bojkotira dogovor s legitimnim hrvatskim političkim predstavnicima o provedbi odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

"SDA godinama potpisuje sporazume kojih se kasnije ne pridržava. Pred očima cijeloga svijeta bojkotirala je provedbu Mostarskoga sporazuma od 2020. o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda. Štoviše, SDA je sustavno lobirala protiv implementacije odluke Ustavnoga suda u predmetu 'Ljubić'", navode.

Vodeći akter ukidanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, navodi HNS,  predsjednik SDA Bakir Izetbegović, u više je navrata javno istaknuo kako s hrvatskim liderima i međunarodnom zajednicom nije pregovarao u dobroj vjeri, nego se „vrtio u krug i našao načina da vrijeme prođe“.

Suradnja HNS-a BiH sa SDA nemoguća

"Time nisu oštećeni samo konstitutivni narodi, već i drugi građani koji više od jedno desetljeće čekaju na implementaciju presuda Europskoga suda za ljudska prava.

Sustavnim odbacivanjem legitimnog predstavljanja SDA se odlučila ponašati kao izvor nestabilnosti između Bošnjaka i Hrvata." 

Suradnja HNS-a BiH sa SDA na državnoj i entitetskoj razini je između ostaloga nemoguća sve dok je na njenom čelu vodstvo koje promovira politike suprotne od onih Europske unije, uključujući sve tješnju vanjskopolitičku suradnju s režimom u Iranu i drugim neeuropskim akterima koji sustavno krše ljudska prava i promoviraju nestabilnost, zaključuju u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora BiH.