Dan nakon nereda na utakmici između Hrvatske i Češke, Hrvatski nogometni savez sazvao je konferenciju za medije  na kojoj su glavnu riječ imali prvi policajci Saveza, Miroslav Marković i njegov kolega Krešimir Antolić, inače Dinamov direktor sigurnosti te dopredsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost.

Javnosti se prvi obratio povjerenik za sigurnost Marković koji je presicu otvorio kratkom kronologijom događaja uočio, tijekom i nakon utakmice.

"Mi smo prije polaska u Francusku imali informacije što bi se moglo dogoditi i sa svime smo upoznali Ravnateljstvo policije i UEFA-u. Obavijestili smo francusku policiju i sve relevantne službe koje se bave navijačkim neredima. Dan uoči utakmice održan je sigurnosni sastanak na kojem smo apsolutno detaljno upoznali sve snage sigurnosti s onime što se sprema. Znali smo detaljno što će se dogoditi. Svi su upoznati o svemu", piše Index.

"Prije početka utakmice podijelili smo informacije da je veliki dio navijača ušao na tribinu na kojoj su se nalazili hrvatski navijači. Mi smo na poluvremenu dobili informaciju, iz pouzdanog izvora, te smo upoznali sve relevantne osobe da će se točno u 85. minuti dogoditi prekid utakmice na način da će se pokušati utrčati na teren te da će se bacati pirotehnika. Francuska je policija u 83. minuti ušla ispod tribine", otkrio je Marković.

HNS je već upozoren kako se spremaju novi izgredi, ali ovaj put nadaju se da će hrvatska policija odraditi svoj dio posla.

"Raspolažemo s nekim novim informacijama za našu iduću utakmicu. Dijelit ćemo ih sa sigurnosnim službama".

Policija još uvijek radi na prepoznavanju onih koji su počinili nerede.

"Imamo informacije da se raspolaže s imenima huligana i da hrvatska policija radi na tome da se detektira tko je napravio nerede. Mi smo dosta analizirali i analizirat ćemo što se dogodilo kako se takve stvari više ne bi dogodile. Na društvenim mrežama se dijele fotografije iz Pariza navijačke skupine "ST klošari" koji su dali podršku gospodinu Anti Vučici koji je pripadnik najekstremnije skupine navijača", poručio je Marković.

Kruže informacije kako je francuska policija uhitila nekoliko osoba, ali još ništa nije službeno potvrđeno.

"Nemamo informaciju jesu li krenuli s uhićenjima i je li hrvatska policija krenula u akciju oko sankcioniranja odgovornih".

Na presici je govorio i Krešimir Antolić, prvi policajac Dinama koji je istaknuo kako su izgrednici vjerojatno iz Splita. HNS je upozorio što bi se moglo dogoditi, ali, kaže Antolić, nisu mogli reagirati na terenu jer nemaju tu moć upravljanja francuskom policijom.

"Mi nemamo alate, mi smo odavno napustili policiju i ne možemo to riješiti. To može srediti samo pravosuđe i policija. Mi ne upravljamo francuskom policijom. Ne možemo mi uhititi huligane koji su krenuli iz Splita".

Antoliću nije jasno zašto se nitko u Hrvatskoj ne bavi tim, kako ih je opisao, luzerima i klošarima.

"Hrvatska se policija treba baviti 365 dana u godini s ekstremnim navijačima. Imaju kapacitete i iskustvo. U kriminalističkoj policiji ima odred koji se treba baviti isključivo huliganima. Policija se ponovno bavi  posljedicom, a ne uzrokom. Imamo i mi svoje analitičare. Populacija koja je napravila cirkus ima između 18-25 godina. Treba otkriti tko to financira, te luzere, da vidimo kako dođe ovdje, spava i jede i napravi cirkus na utakmici. To policija treba napraviti. Treba se sustavno baviti huliganima i kako se financiraju".

"Postoje ljudi koji su kategorizirani u C kategoriju huligana. Policija je trebala obaviti razgovore s njima, gdje će biti za vrijeme Eura. Francuska je policija uvažila što smo im rekli i zaustavili su puno veći cirkus. Nije nam jasno zašto nisu intervenirali na tribini."

Oni koji padnu u ruke francuskoj policiji neće dobro proći. Antolić smatra kako postoje elementi terorizma.

"To je navodno borba protiv legitimnog vodstva HNS-a. To je kao da ja nisam zadovoljan pisanjem nekim novinara pa dođem ispred redakcije i bacim 10 baklji kroz prozor tražeći da se smjeni vlasnik. Ovo su elementi terorizma. Napad na Hrvatsku".

Iako su na tribinama stadiona St. Etiennea bile brojne navijačke skupine, Antolić ističe kako je "cirkus" organizirala Torcida.

"Mi smo od izvora iz navijačke populacije, pa tako i iz Torcide, dobili određene informacije. Neću tvrditi sto posto da je to napravila Torcida ili neka druga navijačka skupina. No, vodeći se informacijama koje smo dobili možemo reći da je Torcida. Naše informacije su govorile o dolasku 100-150 torcidaša u St. Etienne. Imali smo rute kretanja i slično, ali da ne otkrivam previše da zaštitim izvor. Sve ukazuje da je predvodnik bila Torcida. Tim više što njeguju prijateljske odnose s navijačima St. Etienna koji su im ponudili cijelu logistiku. Bilo bi neozbiljno da tvrdim tko je to učinio, ali da sve govori i ide u prilog tome da je Torcida ovo učinila".

"Dogodilo se nešto bez presedana da je 90 posto navijača negodovalo zbog ponašanja huligana, ali i da su krenuli u fizički obračun. Siguran sam da ministar MUP-a Orepić ne spava mirno jer bi se takve stvari mogle ponoviti na stadionima u Hrvatskoj. To je 20 klošara koji su uskratili događaj navijačima od koji su većina njih i platili da budu tamo. Ta priča nije jeftina. Može se dogoditi da građani svoj bijes usmjere prema njima i da krenu rješavati taj problem. To je signal da institucije moraju reagirati", zaključio je Antolić.