Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma, poručili su u priopćenju za javnost iz Hrvatskog narodnog sabora.

''Kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, držimo izvještaj Ureda visokog predstavnika izmanipuliranim i diskutabilnim''.

''Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvješću vezano za najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno. Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti'', dodaju iz HNS-a.

Kazali su kako je ''obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost'', te dodali da ''zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Daytonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda''.

''Navođenje Republike Hrvatske de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila Bosnu i Hercegovinu, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću'', istaknuli su u priopćenju.

''Kao potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, RH ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što postoji racionalno uporište. Ne želimo naročito ni podsjećati o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smještaja i pomoći preko stotinu tisuća bošnjačkih izbjeglica'', zaključili su iz HNS-a.