Ruske snage pokrenule su još jedan masovni zračni napad protiv Ukrajine u petak ujutro, 14. lipnja, ispaljujući balističke projektile, desetke bespilotnih letjelica i projektila Kh-101/Kh-55 iz najmanje pet strateških bombardera, ciljajući uglavnom zapadne regije Ukrajine.

Kako piše Kyiv Post, primarni cilj napada bio je Starokostyantyniv u regiji Hmjelnicki, za koji se vjeruje da se nalazi velika ukrajinska zračna baza.

Napad je započeo oko 22:40 sati napadom borbenih bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje, nakon čega je uslijedilo lansiranje krstarećih projektila, a završio je u 04:43 sati.

Prvi put otkako je oboren ruski Tu-22M3, strateški bombarder je stavljen u domet ukrajinskih sustava protuzračne obrane.

Nešto više od sat vremena kasnije, u 06:00, Starokostyantyniv je napadnut hipersoničnom raketom Kh-47M2 Kinzhal.

Zračne snage Ukrajine uspješno su presrele pet od 7 projektila i 14 od 17 bespilotnih letjelica tijekom napada, a protuzračna obrana je reagirala u regijama Hmjelnicki, Kijev, Dnjepropetrovsk, Zaporizhie, Mylolaiv, Harkiv i Odesa.

Ukupno su ruske snage pokušale izvesti 31 zračni napad, uključujući:

    10 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555 lansiranih iz strateških bombardera TU-95MS u regiji Saratov u Rusiji.
    3 balističke rakete Iskander-M lansirane su s Krima i Krasnodarskog kraja u Rusiji.
    1 aerobalistički projektil Kh-47M2 Kinžal lansiran iz zračnog prostora regije Tambov u Rusiji.
    17 napadačkih bespilotnih letjelica Shahed-131/136 lansiranih iz Yeiska u Rusiji.

Ukrajinske obrambene snage angažirale su borbene zrakoplove, protuzračne raketne postrojbe, pokretne vatrene skupine i opremu za elektroničko ratovanje u suprotstavljanju napadu.

Ovaj napad je već drugi izveden u roku od tjedan dana, a prethodni se dogodio u srijedu, 12. lipnja.