Zamjenik vođe Hezbolaha Naim Kasim rekao je da skupinu neće pokolebati pozivi da se ne uključuje u sukob Izraela i Hamasa te da je "u potpunosti spremna" pridonijeti borbama. "Zakulisni pozivi velikih sila, arapskih zemalja, izaslanika Ujedinjenih naroda koji nam izravno i neizravno govore da se ne miješamo, neće imati učinka", rekao je Kasim pristašama na okupljanju u južnom predgrađu Bejruta.

"Hezbolah savršeno dobro zna svoje dužnosti. Mi smo spremni, u potpunosti spremni i pratimo razvoj događaja iz trenutka u trenutak", rekao je Kasim.

Skupina se već sukobila s Izraelom preko libanonske granice više puta nakon napada palestinske frakcije Hamasa na izraelske gradove i izraelskog osvetničkog bombardiranja Pojasa Gaze. Kasim je najviši dužnosnik Hezbolaha koji je javno progovorio o nasilju. Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah još nije komentirao razvoj događaja.

"Pitanje koje se postavlja, a koje svi čekaju: što će Hezbolah učiniti i kakav će biti njegov doprinos?" rekao je Qasim. "Pridonijet ćemo sukobu u sklopu našeg plana...kad dođe vrijeme za bilo kakvu akciju, mi ćemo je izvršiti", dodao je.

Što je Hezbolah?

Hezbolah, što na arapskom znači "Božja stranka", osnovan je u Libanonu 1982. kako bi se borio protiv invazijskih izraelskih snaga. Otvoreno poziva na uništenje "cionističkog režima u Palestini" i većina zapadnih sila smatra ga terorističkom organizacijom. Hezbolah i Izrael još od 2006. vode rat u sjeni - prvenstveno u Siriji.

Hoće li Hezbolah ući u rat?

Ako izbije još jedan rat, postoji dobar razlog za vjerovati da bi bio daleko gori od prethodnog. I zbog toga se može izbjeći suzdržavanjem obje strane i zadržavanjem sukoba samo na graničnom području.

Hezbolah je izgubio ogroman broj boraca u Siriji. Njegove akcije ondje su također bile izrazito nepopularne u arapskom svijetu, što je naštetilo njegovom ugledu. Ako se sada otvoreno pridruži borbi, to bi moglo pomoći da se izvuče iz sektaštva. No Hezbolah je izgubio potporu u Libanonu, koji si ne može priuštiti još jedan rat s Izraelom.

Većina Libanonaca muči se s posljedicama duboke ekonomske krize - sukob koji bi pokrenuo Hezbolah imao bi vrlo malo podrške. Ipak, rizik od slučajne eskalacije ili pogrešne procjene vrlo je stvaran. Posljednji rat započeo je nakon što je Hezbolah pokrenuo prekogranični napad ubivši osam izraelskih vojnika i otevši još dvojicu.

Njegov vođa Hassan Nasrallah bio je iznenađen oštrim odgovorom Izraela - rat je započeo kao rezultat nesporazuma oko pravila borbe. Hamasovo divljanje donijelo je nova pravila borbe na južnoj granici Izraela. Isto bi moglo vrijediti ina izraelsko-libanonskoj granici - mogućnosti da se dogode pogrešne stvari i krivo protumači situacija su ogromne.