Američki tehnološki div Hewlett-Packard zabilježio je tromjesečni gubitak od 8,9 milijardi dolara zbog nastavljenog pada prodaje osobnih računala i značajnog otpisa povezanog s 13,9 milijardi dolara vrijednom akvizicijom kompanije Electronic Data Systems (EDS).

U fiskalnom tromjesečju koje je završilo 31. srpnja najveći proizvođač računala u svijetu zabilježio je gubitak od 4,49 dolara po dionici, u usporedbi s dobiti od 1,9 milijardi dolara, odnosno 93 centa po dionici, u istom razdoblju prošle godine.

Glavni je razlog gubitka u HP-ovom trećem fiskalnom tromjesečju trošak od 10,8 milijardi dolara, uglavnom povezan s otpisom uslužnog poslovanja EDS-a, koji je najavio početkom mjeseca.

Neto prihodi pali su tri posto, na 29,7 milijardi dolara. Kompanija je također u srijedu snizila prognozu dobiti za cijelu godinu na donju granicu prethodno očekivanog raspona, reagirajući na nesigurno tržište osobnih računala, kao i na teške gospodarske uvjete u Europi i također Kini, gdje rast previše usporava.

Prilično slabo makrogospodarsko okruženje nastavlja se i u tekućem tromjesečju, kazala je financijska direktorica HP-a Cathie Lesjak, izdvajajući ipak svijetle točke popust istočne Europe i Japana.

HP zapošljava više od 300.000 ljudi širom svijeta a trenutno prolazi kroz višegodišnje restrukturiranje. Planira smanjiti bazu zaposlenih za osam posto.