Nakon što je izgubila nadu da će se ikada zaposliti u struci, kao profesorica engleskoga jezika i književnosti, Jasmina Šoše Ćušić okrenula se projektu samozapošljavanja.

Prije dvije godine odlučila je pokrenuti ekološki uzgoj voća i povrća bez upotrebe štetnih kemijskih tvari.

Svi poslovi koje sam radila nisu bili vezani za moju struku i u određenom trenutku shvatila sam da moram iskoristiti ono što imam, a ono što sam imala jeste zemlja, plastenici, ljubav prema poljoprivredi koja je u mene usađena već odavno, tako da sam pokrenula na FB-u prodaju povrća kojega smo u tom momentu imali i to je sve vuklo jedno drugo, ljudi su prepoznali kvalitetu, objasnila je za N1 Jasmina.

Potencijal u ideji uzgoja ekološkoga voća i povrća uvidjeli su njezini prijateljii iz inozemstva koji su odlučili financijski ih podržati. Trenutno obrađuju oko 140 duluma zemlje. U cijeli proces uključeno je 22 ljudi, a sedam obitelji živi od poljoprivrede.

Tu je sedam obitelji koje isključivo žive od poljoprivrede, jedna od mojih ideja kad sam krenula sa svim ovim je bila ta da pokušam pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju savjesti u svojoj proizvodnji, koji jako paze kako tretiraju svoje voće i povrće, htjela sam njima dati priliku, i da se pokaže kako mogu živjeti od svoga rada, rekla je.

Uzgajaju različite sorte voća i povrća na dvjema lokacijama, u Višićima kod Čapljine i u Nevesinju, gdje su počeli izgradnju prvoga ekološkoga voćnjaka u Hercegovini.

U sezoni bude otprilike od 25 do 30 različitih kultura, godišnje dođemo do 90 kultura otprilike. To su sve sezonske biljke, voće i povrće koje se mogu veoma lako uzgajati na našim prostorima. Uzgajamo kako gdje koje kulture uspijevaju, neke bolje uspijevaju u Nevesinju kao što je krumpir, luk, cvekla, tako da to sadimo gore, a ostale kulture u Višićima, naglasila je Jasmina.

Pored svježega voća i povrća, proizvodi džemove, pekmeze, sokove, kao i kisele salate. Njezini glavni kupci su mlade mame, ali i starije osobe koje osim što žele hraniti se zdravo, vole mogućnost dostave proizvoda na kućnu adresu. A u budućnosti za cilj ima širenje i konstantno napredovanje, priča Jasmina, te otkriva da uskoro otvara i svoju prvu trgovinu u Mostaru s ekološkim voćem i povrćem.

(www.jabuka.tv)