Dolazak helikoptera Oružanih snaga BiH, koji bi trebao pomoći hercegovačkim vatrogascima u borbi s brojnim požarima, očekuje se danas iza 18 sati, kazao je Feni direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

''Već dva-tri dana traju intenzivne aktivnosti na gaženju požara, pogotovo na području Čapljine, Čitluka, Međugorja, Neuma i Ravnog. Danas poslijepodne stići će helikopter koji će djelovati na području Čapljine gdje je trenutno najteža situacija'', kazao je Solak.

Po njegovim riječima, iako gasitelji imaju pune ruke posla, situacija nije kritična.

Nema evakuiranih

''U stalnom smo kontaktu s ljudima na terenu i situacija je uglavnom pod kontrolom. Nemamo ugroženog stanovništva, nemamo evakuiranih ljudi, niti izgorjelih kuća. Uglavnom gori trava i nisko raslinje'',  dodao je Solak.

Inače, kako javljannaš fotoreporter, dvije jače eksplozije odjeknule su Čapljinom u utorak oko 17.00 sati što je izazvalo strah kod žitelja ove općine.

Iz ureda glasnogovornika Oružanih snaga za Bljesak.info su rekli kako su iz Čapljine dobili zahtjev za 15 vojnika, no poslali su im 30. Za sada iz Čapljine nema novih zahtjeva za slanje ljudstva.

Kako naš fotoreporter saznaje s terena, izgorio je i pomoćni objekt Lovačkog društva Gabel iz Čapljine.

Mostarskim vatrogascima ukazana pomoć

Svi pripadnici profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi su angažirani i praktično bez odmora nastoje obuzdati vatrenu stihiju i spriječiti širenje požara.

Iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar kažu kako je proteklih dana petorici vatrogasaca ukazana liječnička pomoć zbog udisanja dima.

Inače, prema podacima Federalne uprave civilne zaštite, koji su prispjeli do 16:30 sati, trenutno je na području Hercegovačko-neretvanske županije aktivno desetak požara.

Gdje gori u HNŽ-u

Na području općine Čapljina aktivni su požari na lokaciji Trebižat-Dretelj-Zvirovići gdje su ugroženi stambeni objekti (oko 500 kuća), zatim Modrič-Hotanj gdje su ugroženi stambeni objekti te na lokaciji Bivolje Brdo-Počitelj gdje su, također, ugrožene kuće.

Na području Grada Mostara aktivna su tri požara koji trenutno ne ugrožavaju stambene i druge objekte. Vatra gori na Gubavici i požarna se linije kreće prema Stanojevićima, u Kokorini i u Drežnici. 

Na području općine Čitluk aktivna su dva požara, i to: u selu Trtla iznad Gornje Blatnice gdje je ugroženo desetak kuća i u Crnici gdje stambeni objekti nisu ugroženi.

U općina Stolac aktivan je požar na Bačniku, koji ne prijeti stambenim objektima, u općina Neum gori na lokalitetu Prapratnici (požar ne prijeti kućama), dok je na području općine Ravno aktivan požar u Zagorcu. Ni na toj lokaciji vatra ne ugrožava stambene objekte, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Iz ureda glasnogovornika Oružanih snaga za Bljesak.info su rekli kako se u međuvremenu reaktivirao požar na Čvrsnici, gdje je zatražena intervencija helikoptera OS BiH.